Wege sobota: Kalafiorowa pakora
2 min readJesteście na diecie wegetariańskiej, a wciąż tęsknicie za wyjadaniem kąsków panierowanego kurczaka z KFC? Mamy dla Was coś znacznie lepszego, równie chrupiącego i… indyjskiego. Przed Wami kalafiorowa pakora, czyli jedno z najsmaczniejszych warzyw w przepysznym cieście.
Pakora wywodzi się z południowej części Indii i jest jedną z najbardziej popularnych przekąsek (podawanych głównie z herbatą) tamtego rejonu. W pierwotnej wersji warzywa zanurza się w cieście z besanu (mąka z ciecierzycy) i smaży na głębokim oleju. My wypróbowaliśmy dla Was wersję ze zwykłą mąką, którą każdy znajdzie w otchłani kuchennych szafek. Efekty są równie pyszne!
Składniki:
– 1 mały lub pół dużego kalafiora
– pół szklanki mąki pszennej
– szklanka zimnej wody
– łyżeczka soli
– łyżeczka kurkumy
– pół łyżeczki cynamonu
– pół łyżeczki curry
– pół łyżeczki czosnku
– pół łyżeczki ostrej papryki
– olej do smażenia
Mąkę połączcie z wodą i pozostałymi przyprawami, bardzo dokładnie mieszając. Odstawcie na 10-15 minut.
W tym czasie zajmijcie się kalafiorem. Oczyśćcie go i podzielcie na małe różyczki.
Przed rozpoczęciem smażenia sprawdźcie, czy ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Musi być bardzo gęste, tak by bez problemu obtoczyć w nim całe kawałki kalafiora. Na patelnię wylejcie sporą warstwę oleju. Rozgrzejcie go i zacznijcie wrzucać kawałki kalafiora na patelnię. Niech skwierczą, to absolutnie dobry znak! Pakorę należy smażyć około 3 minuty z każdej strony, tak by kawałki pięknie się zarumieniły. Po zdjęciu z patelni, gotowe kalafiorki możecie odsączyć z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym.
Moją pakorę podałam w wersji obiadowej na ryżu curry z groszkiem i marchewką. Świetnie smakuje również w formie przekąski – zamaczana w jogurtowym sosie.
Smacznego!