Wege sobota: Kalafiorowa pakora

Jesteście na diecie wegetariańskiej, a wciąż tęsknicie za wyjadaniem kąsków panierowanego kurczaka z KFC? Mamy dla Was coś znacznie lepszego, równie chrupiącego i… indyjskiego. Przed Wami kalafiorowa pakora, czyli jedno z najsmaczniejszych warzyw w przepysznym cieście.

kal2

Pakora wywodzi się z południowej części Indii i jest jedną z najbardziej popularnych przekąsek (podawanych głównie z herbatą) tamtego rejonu. W pierwotnej wersji warzywa zanurza się w cieście z besanu (mąka z ciecierzycy) i smaży na głębokim oleju. My wypróbowaliśmy dla Was wersję ze zwykłą mąką, którą każdy znajdzie w otchłani kuchennych szafek. Efekty są równie pyszne!

Składniki:

– 1 mały lub pół dużego kalafiora

– pół szklanki mąki pszennej

– szklanka zimnej wody

– łyżeczka soli

– łyżeczka kurkumy

– pół łyżeczki cynamonu

– pół łyżeczki curry

– pół łyżeczki czosnku

– pół łyżeczki ostrej papryki

– olej do smażenia

kal1Przygotowanie:

Mąkę połączcie z wodą i pozostałymi przyprawami, bardzo dokładnie mieszając. Odstawcie na 10-15 minut.

W tym czasie zajmijcie się kalafiorem. Oczyśćcie go i podzielcie na małe różyczki.

Przed rozpoczęciem smażenia sprawdźcie, czy ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Musi być bardzo gęste, tak by bez problemu obtoczyć w nim całe kawałki kalafiora. Na patelnię wylejcie sporą warstwę oleju. Rozgrzejcie go i zacznijcie wrzucać kawałki kalafiora na patelnię. Niech skwierczą, to absolutnie dobry znak! Pakorę należy smażyć około 3 minuty z każdej strony, tak by kawałki pięknie się zarumieniły. Po zdjęciu z patelni, gotowe kalafiorki możecie odsączyć z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym.

Moją pakorę podałam w wersji obiadowej na ryżu curry z groszkiem i marchewką. Świetnie smakuje również w formie przekąski – zamaczana w jogurtowym sosie.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *