Obiad za 5 zł! Spaghetti Bolognese
2 min readSzukasz taniego i smacznego przepisu na obiad? Dobrze trafiłeś. Dziś w naszych Delikatesach pokazujemy, jak szybko przygotować nieśmiertelne Spaghetti Bolognese! Oczywiście nie z paczki. Zapraszamy do kuchni!
Spaghetti Bolognese można podawać z różnymi rodzajami mięsa – od wołowiny i wieprzowiny, poprzez kiełbasy typu mortadela, nawet do tłustych boczków. My jednak postanowiliśmy zaprezentować wersję nieco lżejszą, mianowicie ze zmielonego mięsa z łopatki. Co więcej będzie nam potrzebne?
Porcja dla 4 osób:
1/2 kg mielonej łopatki – 7 zł
Krojone pomidory w puszce – 2 zł
Mały koncentrat – 1,3 zł
1/2 kg pieczarek (cena zależna jest od pory roku) – obecnie ok. 3 zł
Natka pietruszki – 1,4 zł
2 ząbki czosnku (cała główka to 2 zł)
1 średnia cebula – 1 zł
Paczka makaronu do spaghetti – 2,5 zł
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, oregano, cukier
Całość zakupów wynosi 20,2 zł, czyli na osobę 5 zł!
Opcjonalne do listy można dodać świeżą paprykę i parmezan, ale to już droższa wersja.
Proces gotowania rozpocznij od umycia warzyw. Posiekaj cebulkę, natkę i pokrój pieczarki. Na rozgrzaną patelnie wlej olej (lub oliwę) i dodaj cebulkę. Zeszklij ją delikatnie, po czym dodaj mięso, szczyptę soli, pieprzu, mielonej słodkiej i ostrej papryki . Na drugiej patelni podsmaż delikatnie pieczarki, przypraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj ząbek startego czosnku. W między czasie do patelni z mięsem dodaj pomidory i posiekaną pietruszkę. Po podsmażeniu pieczarek można je dorzucić do reszty produktów na patelni, dolać pół szklanki wody i dusić jakieś 10 minut.
Teraz można zagotować wodę z solą na makaron. Nitki do spaghetti powinno się gotować ok. 12-14 minut, ale zawsze warto przeczytać, co producent pisze na opakowaniu.
Do sosu z patelni należy dodać 3 łyżeczki koncentratu, starty czosnek, majeranek, oregano i łyżeczkę cukru. Całość pogotować ok. 3-5 minut.
Tak przygotowane danie najlepiej podawać w głębokich talerzach, posypane odrobiną świeżej pietruszki i opcjonalnie parmezanem. Smacznego!