Kawa bananowa
1 min readPożywna, ciepła i aromatyczna – taka właśnie jest kawa bananowa. Przygotowanie jej zajmie 5 min. Warto poświęcić tyle czasu, aby dobrze zacząć dzień!
Właściwości:
Banany – owoc, który lubią prawie wszyscy. Jest pożywny i pełen składników odżywczych. Z jego spożyciem nie możemy jednak przesadzić. W 100 g banana znajdziemy ok. 89 kcal. Może być on zatem idealną przekąską w ciągu dnia. Lecz nie kalorie są najważniejsze! Owoc dostarczy nam 23 g węglowodanów (w tym cukry), które dodadzą nam energii, ale tym samym mogą powodować tycie. Ten sam banan ma ok. 1.1g białka i 0,3g tłuszczu. Zawiera jednak sporo błonnika (2,6g), więc korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.
Przygotowanie:
Potrzebne będzie:
- kawa sypana
- jeden banan
- mleko (100 ml)
- odrobina cynamonu
Przydatne będą:
- mikser/ blender/ widelec
Jeśli mamy ekspress, nastawiamy go na kawę 200 ml i sprawa załatwiona. W przeciwnym razie zalewamy kawę wrzątkiem i przecedzamy przez filtr, sitko lub gazę. Banana mielimy na krem z odrobiną mleka (lub rozdrabniamy widelcem). Mleko (100 ml) spieniamy – jeśli nie mamy specjalnego urządzenia, możemy użyć do tego blendera czy miksera. Bananowy krem mieszamy z mlekiem. Do dużego kubka (co najmniej 350 ml) wlewamy zaparzoną kawę i powoli dodajemy mleczno-bananową piankę. Wierzch posypujemy cynamonem. Gotowe!
Fot. Marlena Orzechowska