Muffiny marchewkowe z lukrem cytrynowym
1 min readPrzepis na pierwszą wersję piknikowych babeczek marchewkowych. Smak korzennych przypraw, cynamonu i imbiru przełamuje tu orzeźwiający lukier cytrynowy. Do dzieła!
Składniki masy:
2 szklanki startej marchewki
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
¾ szklanki oleju
3 duże jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka cukru
Składniki lukru:
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Blaszkę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z olejem, jajkami, cukrem i wanilią.
Do dużej miski przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia, przyprawy. Za pomocą łyżki połączyć dokładnie mokre składniki z suchymi.
Papilotki wypełnić ciastem do ¾ ich objętości. Blaszkę umieścić w piekarniku na 20 minut, aż patyczek włożony w środek babeczki będzie suchy.
Podczas pieczenia przygotować lukier. Szklankę cukru pudru wymieszać energicznie z sokiem z cytryny. Ostudzone muffiny oblewać grubą warstwą lukru.