Wegetariańskie chilli con carne
1 min readDziś podajemy pyszny obiad wegetariański, który może posłużyć za kompromis z mięsożernym partnerem (szybko można przyrządzić opcję z mięsem lub bez). Jarska wersja chilli con carne – posiłek, który rozgrzewa, dodaje dużo witamin i przepięknie pachnie ziołami.
Składniki na danie dla dwóch osób:
-1 średnia cukinia
-puszka obranych, pokrojonych pomidorów (lub spora garść świeżych, np. koktajlowych)
-2 małe czerwone cebule
-czerwona papryka
-ostra mielona papryka lub kawałek papryczki chilli
-ulubione zioła: u mnie bazylia i odrobina rozmarynu
-pół puszki czerwonej fasoli
-2 ząbki czosnku
-sól, pieprz
-oliwa
-opcjonalnie dla mięsożernego partnera/partnerki: smażone mięso mielone
Wszystkie warzywa poza pomidorami i czosnkiem pokrój wedle uznania i podsmaż na oliwie, najlepiej na patelni grillowej, ale tutaj każda się sprawdzi. Na początku dopraw je tylko pieprzem i solą. Po 10 minutach dodaj pomidory, smaż kwadrans, po czym dodaj wyciśnięty czosnek, chilli i zioła. Gotowe! Aby zamienić to pyszne danie w wersję mięsną, wystarczy dodać podsmażone wcześniej mięso mielone. Mimo wszystko przekonujemy, że obiady wegetariańskie potrafią smakować cudownie.
Z czym podawać: U mnie idealnie skomponowało się z grzankami z piekarnika posmarowanymi oliwą i posypanymi parmezanem (doskonale sprawdzi się bagietka).
Na zdrowie!