Wegetariańskie chilli con carne

Dziś podajemy pyszny obiad wegetariański, który może posłużyć za kompromis z mięsożernym partnerem (szybko można przyrządzić opcję z mięsem lub bez). Jarska wersja chilli con carne – posiłek, który rozgrzewa, dodaje dużo witamin i przepięknie pachnie ziołami.

chilli1

Składniki na danie dla dwóch osób:

-1 średnia cukinia

-puszka obranych, pokrojonych pomidorów (lub spora garść świeżych, np. koktajlowych)

-2 małe czerwone cebule

-czerwona papryka

-ostra mielona papryka lub kawałek papryczki chilli

-ulubione zioła: u mnie bazylia i odrobina rozmarynu

-pół puszki czerwonej fasoli

-2 ząbki czosnku

-sól, pieprz

-oliwa

-opcjonalnie dla mięsożernego partnera/partnerki: smażone mięso mielone

chilli gotowePrzygotowanie:

Wszystkie warzywa poza pomidorami i czosnkiem pokrój wedle uznania i podsmaż na oliwie, najlepiej na patelni grillowej, ale tutaj każda się sprawdzi. Na początku dopraw je tylko pieprzem i solą. Po 10 minutach dodaj pomidory, smaż kwadrans, po czym dodaj wyciśnięty czosnek, chilli i zioła. Gotowe! Aby zamienić to pyszne danie w wersję mięsną, wystarczy dodać podsmażone wcześniej mięso mielone. Mimo wszystko przekonujemy, że obiady wegetariańskie potrafią smakować cudownie.

Z czym podawać: U mnie idealnie skomponowało się z grzankami z piekarnika posmarowanymi oliwą i posypanymi parmezanem (doskonale sprawdzi się bagietka).

Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jedenaście − osiem =