Superfoods – dynia
2 min readPo wakacyjnej przerwie wracamy do cyklu superfoods. Tym razem pod lupę bierzemy dynię, która jest królową jesiennego sezonu w kuchni oraz kosmetyce. Pokażemy parę pomysłów na wykorzystanie wartościowego miąższu z Waszych halloweenowych świeczników.
Dynia to doskonałe warzywo na jesień, dzięki wysokiej zawartości witaminy C wzmacnia naszą odporność. Jedna szklanka puree z miąższu dyni zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. Dodatkowo zawiera dużo witaminy C, białka, błonnika i karotenoidów, które pomogą nam w walce między innymi z chorobami serca i oczu. Jest bogata również w magnez, wapń, potas, witaminę B1 i B2. Działa zbawczo nie tylko na zdrowie, ale także na skórę. Warto jednak pamiętać, aby wybierać dynie z pomarańczowym miąższem, są one najbardziej odżywcze.
Pestki dyni, traktowane często jedynie jako niepotrzebne odpadki, są jednak bardzo wartościowe. Składają się one w 30-40% z oleju zawierającego dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Działają również przeciw pasożytniczo. Powinny polubić je również osoby, które mają problem z poziomem żelaza, mianowicie pestki dyni doskonale go uzupełniają.
Z dyni można przyrządzić zupę czy sos do makaronu. Pestki idealnie nadają się do koktajlów i wypieków, a prażone również do sałatek. My jednak pokażemy dwa, może nie tak oczywiste, pomysły na wykorzystanie tego warzywa.
Ciasto dyniowe fit
Składniki:
3 białka z jajek
2 łyżki cukru trzcinowego
3 czubate łyżki puree z pieczonej dyni
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina masła
łyżka płatków owsianych
szczypta kardamonu i cynamonu
Białka ubić z cukrem, delikatnie dodać pozostałe składniki i połączyć. Tortownicę wysmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C. Po upieczeniu wystudzić.
Łagodząca maseczka na twarz
Składniki:
Miąższ z dyni ( kawałek o wymiarach około 20 cm x 5 cm)
2 łyżki oleju kokosowy
Około 7 pestek dyni
1 żółtko jaja
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować. Papę nakładać na twarz, najlepiej pędzlem, co z powodu konsystencji może nie być łatwym zadaniem. Pozostawić na 20 minut i zmyć ciepłą wodą.
Peeling z dyni
Składniki:
1/2 szklanki puree z dyni
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki cynamonu
Aby zrobić puree dynię trzeba najpierw ugotować. Odmierzoną ilość połączyć dokładnie z pozostałymi składnikami. Aromatyczny peeling idealny na jesienne wieczory gotowy.