18/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Tarta lekarstwem na nudne obiady

2 min read

Obiady z resztek, które ma się w lodówce potrafią wyjść nie tylko smacznie, ale również ciekawie. Zmuszeni do myślenia kreatywnie, wpadamy na naprawdę dobre pomysły. Takim przykładem może być tarta z kruchego ciasta. 

tarta z kruchego ciasta

Można zrobić ją na słodko lub wytrawnie. Dodając mięso, warzywa, czy ryby wyjdzie z tego smaczny i prosty w wykonaniu obiad. Dzisiaj propozycja na tartę z sosem beszamelowym, anchois i pomidorkami koktajlowymi.

Składniki na kruche ciasto:

– pół szklanki mąki
– ¼ kostki masła
– 1 żółtko
– szczypta soli

Sos beszamelowy:
– 2 szklanki mleka
– ¼ kostki masła
– 2 łyżki mąki
– 1 łyżka soku z cytryny
– ¼ łyżeczki pieprzu
– 1 szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo: puszka anchois, pomidory koktajlowe, żółty ser, czerwona cebula

tarta z kruchego ciasta i pomidoramiCiasto kruche robi się szybko i łatwo, nie trzeba być mistrzem wypieków, by efekt końcowy był zadowalający. Najpierw mieszamy wszystkie suche składniki na blacie lub stolnicy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło (najlepiej, żeby było schłodzone).  Robimy mały dołek w mące połączonej z masłem i wlewamy żółtko. Wyrabianie ciasta zajmie kilka minut. Gdy będzie już sprężyste, owijamy je folią spożywczą i chowamy do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto wyrabiamy wałkiem, formujemy koło i wkładamy do wysmarowanej delikatnie masłem formy. Na koniec robimy małe dziurki widelcem. Do nagrzanego do 160 stopni piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy przez około 25 minut. Po upływie czasu, wyjmujemy  ciasto – i tu uwaga! Nie wyłączamy piekarnika, a zwiększamy temperaturę do 180 stopni.

tarta z kruchego ciasta

Możemy zająć się teraz przygotowaniem sosu beszamelowego. Jak z wyżej wymienionych składników „wyczarować” beszamel? Najpierw topimy masło na małym ogniu, w małym garnku. Do masła wsypujemy mąkę i cały czas mieszając na małym ogniu, robimy jasnozłotą zasmażkę. Do gotowej już zasmażki dolewamy mleko z sokiem z cytryny i dodajemy przyprawy. Sos dalej mieszamy na małym ogniu, aż zgęstnieje – warto pamiętać, że po zdjeciu z ognia beszamel dalej będzie gęstnieć, więc trzeba uważać, by się nie przypalił.

Na ostudzonym kruchym cieście układamy pokrojone anchois, starty ser, pomidorki koktajlowe, pokrojoną czerwoną cebulę i zalewamy to wszystko sosem beszamelowym. Pieczemy ok. 15 minut.

PS: resztki tarty zjedzone po wyciągnięciu z lodówki, gdy dopadnie nas wieczorny głód, smakują równie dobrze!

tarta z pomidorami i anchois

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jedenaście − 5 =