Pomysły na wielkanocne pasty z jajkiem
2 min readWielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami. Nic więc dziwnego, że szukamy inspiracji na przepisy z jajkiem w roli głównej. Bo to w końcu ono będzie królować niedługo na naszych stołach. Ale co zrobić, aby znaleźć nietypowe i inne niż co roku rozwiązania? Oto kilka propozycji, które są nie tylko smaczne, ale co ważne i zdrowe. Składniki i proporcje można modyfikować według własnego uznania. Bo to w końcu kuchnia jest miejscem eksperymentów i rodzenia się nowych pomysłów.
Pasta jajeczna z awokado na chlebku
Składniki:
- Avocado – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Jaja kurze całe – 2 sztuki
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- Sok cytrynowy – 1 łyżeczka
- Sól biała – szczypta
- Szczypiorek – jeden pęczek
- Pieprz czarny – szczypta
- Chleb żytni na zakwasie
Przygotowanie:
- Ugotować jajka na twardo. Obrać ze skorupek, następnie zetrzeć na tarce na dużych oczach i przełożyć do miseczki. Dodać starty czosnek, sól i pieprz.
- Avocado umyć, obrać, miąższ rozgnieść widelcem i dodać do jajek. Całość skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.
- Dodać oliwę z oliwek i szczypiorek.
- Chlebek najlepiej posmarować powstałą pastą jajeczną.
Roladki z tortilli z pastą jajeczną
Składniki:
- Tortilla pszenna/pełnoziarnista – 2 placki
- Jaja kurze całe – 3 sztuki
- Majonez – 2 łyżeczki
- Musztarda – 2 łyżeczka
- Sól – szczypta
- Pieprz czarny – szczypta
- Papryka czerwona – 1 sztuka
- Szczypiorek – 1 pęczek
- Ogórek słodki/kiszony (wg uznania)
- Rukola – garść
Przygotowanie:
- Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub posiekać w kosteczkę. Dodać majonez i musztardę. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać w misce.
- Otrzymaną pastę posmarować tortille, posypać papryką, szczypiorkiem i rukolą. Dodać pokrojone w drobną kosteczkę ogórki.
- W miarę możliwości zawinąć roladki ciasno i pokroić w 2 cm kawałki. Można spiąć je wykałaczkami.
Pasta jajeczna z burakami
Składniki:
- Jaja kurze całe – 4 sztuki
- Buraki – 2 sztuki
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Majonez – 2 łyżeczki
- Sól- szczypta
- Pieprz czarny – szczypta
- Chili lub papryka ostra – szczypta
Przygotowanie:
- Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub posiekać w kosteczkę. Dodać ugotowane wcześniej, starte buraki oraz cebulę. Dokładnie wymieszać.
- Dodać majonez i doprawić solą, pieprzem oraz chili lub papryką ostrą. Ponownie dokładnie wymieszać.
- Podawać z ulubionym pieczywem.
SMACZNEGO! 🙂