Poznaj smak liczi
1 min readEgzotyczne owoce kuszą nas swoim wyglądem nie od dziś. Ale czy je kupujemy? Niezbyt często. Ceny przekraczają granice przyzwoitości i rozsądku. My dziś sięgamy po liczi – niedrogie i, co najważniejsze, smaczne.
Liczi przywędrowało do nas z Chin. Dziś sprowadza się je głównie z Kambodży, Wietnamu i Filipin. Ten mały owoc to niebanalna dawka słodkości. Pod cienką skorupką króluje… ogromna pestka i miąższ (choć w dość ubogiej ilości).
Liczi, podobnie jak inne cytrusy, najlepiej kupować zimą. Wtedy są najsmaczniejsze i osiągają najniższe ceny. Dlatego po koktajlach i sokach z: grejpfruta, melona, awokado i czerwonych pomarańczy, przyszedł czas na koktajl z liczi.
Składniki (na dwie duże szklanki):
– jedno duże jabłko
– pomarańcza
– ok.200 g liczi – mniej więcej 10 sztuk
– duże opakowanie jogurtu naturalnego
– łyżeczka cukru (brązowego) – opcjonalnie
– szczypta imbiru
Obierz jabłko, pomarańcze i liczi. Umieść owoce w misce lub podłużnym pojemniku, w którym wygodnie będzie je zblendować. Do zmiksowanych owoców dolej jogurt, dodaj imbir i opcjonalnie cukier. By koktajl nie był zbyt gęsty, dolej niepełną szklankę przegotowanej wody.
Smacznego