Poznaj smak liczi

Egzotyczne owoce kuszą nas swoim wyglądem nie od dziś. Ale czy je kupujemy? Niezbyt często. Ceny przekraczają granice przyzwoitości i rozsądku. My dziś sięgamy po liczi – niedrogie i, co najważniejsze, smaczne. 

doart2

 

Liczi przywędrowało do nas z Chin. Dziś sprowadza się je głównie z Kambodży, Wietnamu i Filipin. Ten mały owoc to niebanalna dawka słodkości. Pod cienką skorupką króluje… ogromna pestka i miąższ (choć w dość ubogiej ilości).

Liczi, podobnie jak inne cytrusy, najlepiej kupować zimą. Wtedy są najsmaczniejsze i osiągają najniższe ceny. Dlatego po koktajlach i sokach z: grejpfruta, melona, awokado i czerwonych pomarańczy, przyszedł czas na koktajl z liczi.

 

Składniki (na dwie duże szklanki):

– jedno duże jabłko

– pomarańcza

– ok.200 g liczi – mniej więcej 10 sztuk

– duże opakowanie jogurtu naturalnego

– łyżeczka cukru (brązowego) – opcjonalnie

– szczypta imbiru

Obierz jabłko, pomarańcze i liczi. Umieść owoce w misce lub podłużnym pojemniku, w którym wygodnie będzie je zblendować. Do zmiksowanych owoców dolej jogurt, dodaj imbir i opcjonalnie cukier. By koktajl nie był zbyt gęsty, dolej niepełną szklankę przegotowanej wody.

Smacznego

doart3

 

doart4

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *