Poznaj smak liczi

Egzotyczne owoce kuszą nas swoim wyglądem nie od dziś. Ale czy je kupujemy? Niezbyt często. Ceny przekraczają granice przyzwoitości i rozsądku. My dziś sięgamy po liczi – niedrogie i, co najważniejsze, smaczne. 

doart2

 

Liczi przywędrowało do nas z Chin. Dziś sprowadza się je głównie z Kambodży, Wietnamu i Filipin. Ten mały owoc to niebanalna dawka słodkości. Pod cienką skorupką króluje… ogromna pestka i miąższ (choć w dość ubogiej ilości).

Liczi, podobnie jak inne cytrusy, najlepiej kupować zimą. Wtedy są najsmaczniejsze i osiągają najniższe ceny. Dlatego po koktajlach i sokach z: grejpfruta, melona, awokado i czerwonych pomarańczy, przyszedł czas na koktajl z liczi.

 

Składniki (na dwie duże szklanki):

– jedno duże jabłko

– pomarańcza

– ok.200 g liczi – mniej więcej 10 sztuk

– duże opakowanie jogurtu naturalnego

– łyżeczka cukru (brązowego) – opcjonalnie

– szczypta imbiru

Obierz jabłko, pomarańcze i liczi. Umieść owoce w misce lub podłużnym pojemniku, w którym wygodnie będzie je zblendować. Do zmiksowanych owoców dolej jogurt, dodaj imbir i opcjonalnie cukier. By koktajl nie był zbyt gęsty, dolej niepełną szklankę przegotowanej wody.

Smacznego

doart3

 

doart4

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *