Przepis na sernik z rosą
2 min readŚwięta Bożego Narodzenia to oczywiście choinka, Święty Mikołaj i prezenty, kolędy, ale chyba dla wszystkich najważniejsze jest…. świąteczne jedzenie! Świąteczne obżarstwo jest każdemu bardzo dobrze znane. Ciężko oprzeć się na Wigilii pierogom, krokietom czy barszczowi z uszkami. A po tym wszystkim trzeba spróbować sernika! Oto przepis na sernik z rosą.
Składniki:
Ciasto:
– 2 szkl. mąki
– ½ szkl. cukru
– 2 żółtka
-1 jajko
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ kostki margaryny
Masa serowa:
– 1 kg twarogu półtłustego w kostce lub w wiaderku
– 1 szkl. cukru
– 2 szkl. mleka
– budyń śmietankowy bez cukru
– 2 jajka
– 4 żółtka
Rosa:
– 6 białek
– 1 szkl. cukru
Sposób przygotowania ciasta:
Zagnieść ciasto z podanych składników, a później schłodzić 30 min w lodówce.
Sposób przygotowania masy serowej:
Twaróg półtłusty zmielić 2 razy w maszynce do mielenia. Następnie dodać cukier, mleko, budyń, jajka i żółtka. Całość dokładnie zmiksować.
Uwaga: Jeżeli używamy twarogu z wiaderka to nie musimy go mielić.
Sposób przygotowania rosy:
Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną masę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
Uwaga: Białka ubić podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik.
Pieczenie ciasta:
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy wcześniej schłodzone ciasto, a na nie wlewamy masę serową. Sernik (bez piany) piec przez 1 godzinę w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie lekko rumiany), na ciasto wyłożyć ubitą pianę. Powierzchnię lekko wyrównać i piec jeszcze przez 10-15 min (aż piana będzie lekko brązowa).
Smacznego!!! 🙂