Ciasteczka dyniowe z czekoladą
2 min read

Dynia przeważnie kojarzy się nam z zupą (która wcale nie musi być nudna! *klik* ). Co jednak gdyby zrobić z nią coś na słodko? Myślałam, myślałam i wymyśliłam… Zapraszam na obiecany przepis dyni w słodkiej odsłonie – ciasteczka dyniowe w wersji z czekoladą!
Co będziemy potrzebować?
(Składniki na około 12 ciastek)
- 1 szklanka purée z dyni
- 1,25 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,25 szklanki oleju
- 0,75 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 tabliczki czekolady
- 0,25 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
- 1 łyżeczka cynamonu

Krok 1
Przygotowujemy purée z dyni. Dynię kroimy na duże kawałki, układamy ją na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około godzinę. Dynia powinna być miękka. Po wyjęciu obieramy ją jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej i dokładnie blendujemy.
Krok 2
W jednej misce mieszamy: mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową, sodę oraz sól.

Krok 3
W drugiej, większej misce mieszamy olej i cukier. Po wymieszaniu dodajemy purée i dokładnie miksujemy.
Krok 4
Składniki suche wsypujemy do miski z purée i mieszamy. Dodajemy pokruszoną czekoladę i ponownie mieszamy, najlepiej zrobić to ręką.

Krok 5

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ciastka. Wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 12 minut. Czas pieczenie zależy od wielkości oraz grubości uformowanych przez nas ciastek. Ciastka powinny z łatwością odklejać się od papieru i być przyrumienione.
SMACZNEGO!