Mięsne babeczki pani Lovett
2 min readPamiętacie „Sweeney Todda: demonicznego golibrodę z Fleet Street” i duet Johnny Depp/Helena Bonham Carter? Jeśli tak, to musicie kojarzyć słynne ciasta pani Lovett o dość specyficznym nadzieniu. Zainspirowani jej wypiekami prezentujemy nasz przepis na babeczki z mięsnym nadzieniem.
W filmie Burtona za nadzienie służyli przeważnie niemoralni Londyńczycy. Ale tradycja tzw. meat pies sięga głębiej. Największą popularnością cieszą się dziś steak pies, czyli meat pies serwowane jako tradycyjne danie w Wielkiej Brytanii.
Nasze mięsne babeczki, choć znacznie odbiegają od reguł, powinny zadowolić studenckie podniebienia. I portfele, bo za nadzienie może posłużyć to, co akurat znajdziecie w lodówce – tak jak w przypadku tego przepisu na nadziewane bułki.
Składniki:
Ciasto
3 szklanki mąki
200 g masła
2 żółtka
pół szklanki jogurtu naturalnego
łyżeczka soli
Nadzienie
opakowanie mięsa mielonego
ok. 300 g pieczarek
3 cebule
przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
ser do posypania na wierzch
Najpierw zabierz się za ciasto. Zagnieć je z mąki, masła i pozostałych składników – jogurtu dodaj tyle, aby ciasto miało zwartą konsystencję – nie może się lepić. Uformuj z niego kulę i wstaw na 2 godziny do lodówki.
W międzyczasie przygotuj farsz. Przypraw mięso (możesz dodać do niego odrobinę bułki tartej). Podsmaż na patelni. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Farsz duś jeszcze chwilę. Odstaw z ognia i wróć do ciasta.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wykrój średniej wielkości koła, tak żeby można było nimi wyłożyć formę do muffinek. Tak przygotowane „koszyczki” uzupełnij przygotowanym farszem.
Piecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez około 20-25 minut. Pod koniec posyp babeczki startym serem.