Biała kiełbasa na 3 sposoby
2 min readMimo, że to nie Boże Narodzenie, to i te święta możemy nazwać białymi. Wszystko za sprawą białej kiełbasy, która od pokoleń króluje na naszych wielkanocnych stołach. Wydawałoby się, że skoro jemy ją co roku, to może nam już porządnie zbrzydnąć. Nic bardziej mylnego! To zaś dzięki nowym pomysłom na białą kiełbasę. Podpowiadamy jak przyrządzić ją nieco inaczej niż zwykle, co nie znaczy, że mniej smacznie.
Biała kiełbasa w majeranku
60 dag białej kiełbasy
½ łyżki oleju
1 ½ łyżki majeranku
sól
opcjonalnie:
chleb i musztarda
ziemniaki i chrzan
1. Kiełbasę myjemy, osuszamy i związujemy nitką.
2. Na rozgrzanym oleju smażymy kiełbasę w całości, spiralnie zwiniętą, aż lekko się przyrumieni.
3. Podajemy gorącą, obficie posypaną majerankiem, z ziemniakami z wody oraz chrzanem lub na zimno ze świeżym chlebem i musztardą.
Biała kiełbasa pieczona
1 kg białej kiełbasy
2 cebule
4 ząbki czosnku
½ szklanki oliwy
mniej niż ½ szklanki sosu sojowego
pieprz
1. Cebule siekamy, czosnek zgniatamy, zalewamy oliwą i sosem sojowym. Mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem.
2. Kiełbasę nakłuwamy widelcem, zalewamy oliwą z sosem sojowym i odstawiamy do lodówki na noc.
3. Następnego dnia wyjmujemy z zalewy i pieczemy przez ok półtorej godziny w średnio nagrzanym piekarniku (160 – 180 stopni).
Biała kiełbasa z miodem i piwem
600g białej kiełbasy
3 łyżki oleju rzepakowego
3 pokrojone w piórka słodkie cebule
2 gałązki rozmarynu
1 łyżka miodu wielokwiatowego
500 ml piwa 6%
kminek
słodka czerwona papryka
liść laurowy
majeranek
sól morska
grubo mielony czarny pieprz
1. Białą kiełbasę nakłuwamy, smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy cebulę, miód, gałązki rozmarynu i przyprawy.
2. Dolewamy piwo i całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 – 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
3. Podajemy na ciepło ze świeżym pieczywem.
Smacznego! 🙂