Pyszne krakersy w dwóch odsłonach
2 min readPaluszki, chipsy, precelki – imprezowy jadłospis zazwyczaj składa się z takich samych, nudnych przekąsek. Chociaż coraz popularniejsze staje się różnego rodzaju finger food, to minikanapki czy koreczki nie spełniają swej roli, gdy goście chcą po prostu coś pochrupać. W tej sytuacji świetnie sprawdzą się wytrawne krakersy w dwóch wersjach – pietruszkowe z siemieniem lnianym oraz cytrynowe z parmezanem.
Przygotowanie cytrynowych krakersów z parmezanem i oregano nie zajmie więcej czasu niż pójście do sklepu i kupienie pełnej chemii i tłuszczu paczki chipsów. Jeszcze szybsze w przygotowaniu są krakersy pietruszkowe – wystarczy 30 minut i będziesz mógł podgryzać te aromatyczne wypieki. Radzimy przygotować od razu krakersy z podwójnej ilości składników. Trudno Ci będzie oprzeć się uzależniającemu połączeniu parmezanu i cytryny, a pierwsza porcja wytrawnych ciasteczek z pietruszką zniknie zanim przełożysz ją z blachy na talerz!
Cytrynowe krakersy z parmezanem i oregano
Składniki:
100 g mąki kukurydzianej
80 g mąki orkiszowej
1 jajko
80 g startego parmezanu
80 g miękkiego masła
1 łyżeczka oregano
1 cytryna (potrzebujesz jedynie świeżej skórki)
szczypta soli
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce mąkę kukurydzianą z orkiszową, dodaj szczyptę soli i odstaw na bok. W osobnej misce połącz masło z parmezanem do uzyskania jednolitej konsystencji. Do maślanej masy dodaj delikatnie roztrzepane jajko, oregano i startą skórkę z cytryny. Następnie przesiej wymieszaną wcześniej mąkę, aby połączyć ją z pozostałymi składnikami. Ugniataj do momentu, aż ciasto bez problemu będzie odchodzić od dłoni. Przykryj je folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj dużą prostokątną blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je (powinno mieć grubość około 3 mm) i przy użyciu foremki wytnij z ciasta krakersy. Przełóż je na blachę i piecz przez 10-12 min.
Krakersy pietruszkowe z siemieniem lnianym
Składniki:
1 pęczek pietruszki
3 łyżki oleju
pół łyżeczki ziaren kuminu
pół szklanki siemienia lnianego
ćwierć szklanki pestek dyni
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
szczypta soli
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Upraż kumin i pestki dyni na suchej patelni. Posiekaną natkę pietruszki zmiksuj na pastę z olejem, uprażonymi pestkami i kuminem. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, siemię lniane i sól. Dodaj pastę pietruszkową i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt klejąca, dodaj więcej mąki. Przełóż masę na papier do pieczenia i na papierze rozwałkuj na grubość około 3 mm. Podziel ciasto na krakersy foremką lub nożem i przełóż wraz z papierem na blachę do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu ostudź, połam krakersy wzdłuż nacięć i jedz z apetytem. Doskonale smakują posmarowane hummusem!