Świeże zupy krem
3 min readZupy krem to delikatne, smaczne i sycące dania. Nie ma warzywa, z którego nie można zrobić takiej potrawy. My przedstawimy pięć przykładowych propozycji.
Zupa krem z brokułów
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 duży brokuł
- 3 ziemniaki
- 900 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Podziel brokuły na różyczki, ziemniaki pokrój w cienkie plastry, czosnek i cebulę pokrój w piórka.
- W średnim garnku zeszklij cebulę i czosnek. Następnie zalej bulionem i dodaj brokuły oraz ziemniaki. Gotuj przez 10 min aż do miękkości.
- Po ugotowaniu przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować zupę partiami,
- Przed podaniem udekoruj śmietaną, pestkami słonecznika i grzankami.
Krem z dyni
Składniki:
- 1 kg obranej i pokrojonej na dowolnej wielkości kawałki dynię
- 2 litry bulionu
- 5 czubatych łyżek tartego ostrego sera
- 2 cebule średniej wielkości
- sól
- pieprz czarny mielony lub inny kolorowy
- czubata łyżka masła
Sposób przygotowania:
1. Na maśle podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Do bulionu włóż obraną i pociętą na kawałki dynię, cebulę, dodaj soli i pieprzu.
2. Całość gotuj około 30 minut pod przykryciem. Następnie zmiksuj zupę, aż do momentu, kiedy będzie gładka.
3. Wyłącz gaz, wsyp 5 czubatych łyżek drobniutko startego ostrego sera i mieszaj.
4. Bezpośrednio po nalaniu na talerze nałóż na środek łyżkę tartego sera żółtego.
5. Zupę podawaj w temperaturze pokojowej lub gorącą.
Soczysta zupa krem z buraków
Składniki
- 500 g buraków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 500 ml pomidorów w butelce lub puszce
- 2 cebule
- 2 duże jabłka
- 1 papryka czerwona
- 4 litry wody
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 3 listki laurowe
- sól oraz pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Cebule obierz i pokrój w ćwiartki. Podsmaż mocno na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
2. Buraki, marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Paprykę oczyść i pokrój w paski, natomiast jabłka przekrój na ćwiartki.
3. Do garnka włóż cebulę, buraki, marchew, pietruszki, jabłka oraz paprykę. Dolej pomidory, wodę, dopraw do smaku solą, pieprzem i listkami laurowymi.
4. Gotuj pod przykryciem około 40-45 minut.
5. Zupę zblenduj na jednolita masę.
6. W miseczce zmieszaj śmietanę z chrzanem i sokiem z cytryny. Zupę podawaj z kleksem śmietany z odrobina natki i kilkoma pestkami dyni.
Pieczarkowy krem
Składniki:
•800 g pieczarek
• 3 cebule
• 4 ziemniaki
• 2 marchewki
• 2 pietruszki
• 200 ml śmietany
• sól
• czarny pieprz
Sposób przygotowania:
1. Obraną i pokrojoną cebulę podsmaż na złoty kolor.
2. Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
3. Do garnka z 2 litrami wody włóż rozdrobnione pieczarki, ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz podsmażoną cebulę. Dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj przez 30 minut.
4. Zupę przelej do blendera i zmiksuj na jednolity krem. Dodaj śmietanę.
5. Krem z pieczarek podawaj ozdobiony kapką śmietany i liśćmi bazylii.
Kremowa zupa z kalafiora
- 1/2 kg kalafiora
- 750 ml bulionu
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 125 ml śmietany
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.
2. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz ziemniaki. Całość podsmaż przez około 5 minut.
3. Do garnka dodaj bulion oraz dorzuć podzielony na różyczki kalafior. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.
4. Wszystko zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
5. Podawaj ze śmietaną i grzankami.