25/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Świeże zupy krem

3 min read

fot. Anna Gawrońska

fot. Anna Gawrońska
fot. Anna Gawrońska

Zupy krem to delikatne, smaczne i sycące dania. Nie ma warzywa, z którego nie można zrobić takiej potrawy. My przedstawimy pięć przykładowych propozycji.

Zupa krem z brokułów

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży brokuł
  • 3 ziemniaki
  • 900 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  1. Podziel brokuły na różyczki, ziemniaki pokrój w cienkie plastry, czosnek i cebulę pokrój w piórka.
  2. W średnim garnku zeszklij cebulę i czosnek. Następnie zalej bulionem i dodaj brokuły oraz ziemniaki. Gotuj przez 10 min aż do miękkości.
  3. Po ugotowaniu przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować zupę partiami,
  5. Przed podaniem udekoruj śmietaną, pestkami słonecznika i grzankami.

Krem z dyni

Składniki:

  • 1 kg obranej i pokrojonej na dowolnej wielkości kawałki dynię
  • 2 litry bulionu
  • 5 czubatych łyżek tartego ostrego sera
  • 2 cebule średniej wielkości
  • sól
  • pieprz czarny mielony lub inny kolorowy
  • czubata łyżka masła

Sposób przygotowania:

1. Na maśle podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Do bulionu włóż obraną i pociętą na kawałki dynię, cebulę, dodaj  soli i pieprzu.

2. Całość gotuj około 30 minut pod przykryciem. Następnie zmiksuj zupę, aż do momentu, kiedy będzie gładka.

3. Wyłącz gaz, wsyp 5 czubatych łyżek drobniutko startego ostrego sera i mieszaj.

4. Bezpośrednio po nalaniu na talerze nałóż na środek łyżkę tartego sera żółtego.

5. Zupę podawaj w temperaturze pokojowej lub gorącą.

Soczysta zupa krem z buraków

Składniki

  • 500 g buraków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 500 ml pomidorów w butelce lub puszce
  • 2 cebule
  • 2 duże jabłka
  • 1 papryka czerwona
  • 4 litry wody
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 3 listki laurowe
  • sól oraz pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Cebule obierz i pokrój w ćwiartki. Podsmaż mocno na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.

2. Buraki, marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Paprykę oczyść i pokrój w paski, natomiast jabłka przekrój na ćwiartki.

3. Do garnka włóż cebulę, buraki, marchew, pietruszki, jabłka oraz paprykę. Dolej pomidory, wodę, dopraw do smaku solą, pieprzem i listkami laurowymi.

4. Gotuj pod przykryciem około 40-45 minut.

5. Zupę zblenduj na jednolita masę.

6. W miseczce zmieszaj śmietanę z chrzanem i sokiem z cytryny. Zupę podawaj z kleksem śmietany z odrobina natki i kilkoma pestkami dyni.

Pieczarkowy krem

fot. Anna Gawrońska
fot. Anna Gawrońska

Składniki:

•800 g pieczarek
• 3 cebule
• 4 ziemniaki
• 2 marchewki
• 2 pietruszki
• 200 ml śmietany
• sól
• czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1. Obraną i pokrojoną cebulę podsmaż na złoty kolor.

2. Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

3. Do garnka z 2 litrami wody włóż rozdrobnione pieczarki, ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz podsmażoną cebulę. Dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj przez 30 minut.

4. Zupę przelej do blendera i zmiksuj na jednolity krem. Dodaj śmietanę.

5. Krem z pieczarek podawaj ozdobiony kapką śmietany i liśćmi bazylii.

Kremowa zupa z kalafiora

  • 1/2 kg kalafiora
  • 750 ml bulionu
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml śmietany
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.

2. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz ziemniaki. Całość podsmaż przez około 5 minut.

3. Do garnka dodaj bulion oraz dorzuć podzielony na różyczki kalafior. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.

4. Wszystko zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

5. Podawaj ze śmietaną i grzankami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

7 − 5 =