Śniadanie do łóżka – gofry
2 min readSłysząc słowo gofry, mamy najczęściej przed oczami błękitne niebo, słońce, plażę a przy niej budki, które zajmują się dystrybucją tego pysznego deseru. Mimo letniego upału na gofry decydujemy się równie często co na lody. Są pewnego rodzaju elementem spełnionego wypoczynku.
Gofry głównie kojarzą nam się z pysznym deserem. Najczęściej podawane z bitą śmietaną, owocami, frużeliną czy słodkim sosem. Można je również podać w formie wytrawnej. Odpowiednio przyrządzone idealnie spisują się w formie śniadania. Aby Wam pomóc, podajemy trzy proste przepisy na dobry początek dnia!
Gofry
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1/6 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
Rozgrzej dobrze gofrownicę. W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj z mlekiem, żółtkiem oraz olejem. Następnie ubij białko ze szczyptą soli i cukrem. Powstałą pianę dodaj powoli do ciasta, dokładnie wymieszaj. Rozgrzaną gofrownicę posmaruj delikatnie olejem, wyłóż ciasto. Piecz do zarumienienia.
UWAGA! Gotowe podawaj z jogurtem naturalnym, owocami lub konfiturą.
Gofry owsiane
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki dowolnych orzechów
- 1 szklanka jogurtu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Płatki owsiane wraz z orzechami zmiksuj blenderem na mąkę. Następnie dodaj do niej proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj dokładnie. Do suchych składników wlej jogurt, lekko roztrzepane jajka oraz pozostałe składniki. Wymieszaj. Ciasto wykładaj na rozgrzaną gofrownicę posmarowaną delikatnie olejem. Piecz na złoty kolor.
UWAGA! W czasie dodawania mokrych składników do ciasta możesz dodać również rozgniecionego banana. Dzięki temu gofry będą delikatniejsze i bardziej aromatyczne.
Gofry z szynką i serem
Składniki:
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 szklanki mleka
- 100 g masła
- 25 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 100 g szynki
- 80 g żółtego sera
- 1/2 czerwonej papryki
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i sodą. W garnku na małym ogniu lekko podgrzej mleko jednocześnie rozpuszczając w nim masło. Następnie dodaj pokruszone drożdże i jajka, wymieszaj. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewaj powstałą miksturę. Delikatnie miksuj mikserem. Odstaw na chwilę do wyrośnięcia. W tym czasie pokrój na kawałki szynkę i paprykę, a ser zetrzyj na tarce. Dodaj dodatki do ciasta. Gofry piecz w rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor.
UWAGA! Wytrawne gofry podawaj z ketchupem, jogurtem naturalnym bądź sosem ziołowo- czosnkowym.
P.S. Jeśli przygotujesz takie śniadanie, możesz dodać jego zdjęcie na Instagrama i nas oznaczyć!