Muffinki à la bounty
2 min readDni stają się coraz dłuższe, a zima, choć nie całkiem odeszła w zapomnienie, powoli ustępuje miejsca wiośnie. Już niedługo będzie można wybrać się na dłuższy spacer czy nawet wiosenny piknik. A na pikniku, jak wiadomo, poza dobrą pogodą najważniejsze jest jedzenie.
Tym razem mamy dla Was przepis, który sprawdzi się nie tylko na każdym wypadzie za miasto, ale też na popołudniowym spotkaniu z przyjaciółkami czy też niedzielnym podwieczorku u babci. Gwarantujemy, że każdy, kogo uraczycie muffinkami à la bounty, będzie chciał jeszcze. I jeszcze. I jeszcze. Więc może lepiej od razu przygotujcie podwójną porcję! 🙂
Składniki (na 12 muffinek):
Ciasto (spód)
80g gorzkiej czekolady
80g masła
½ szklanki cukru (ja zwykle daję trochę mniej)
2 jajka
2 łyżki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa (góra)
3 białka
¾ szklanki cukru
100g wiórków kokosowych (można dać więcej, np. 150g)
Nutella do posmarowania z wierzchu
Wykonanie:
1. Czekoladę łamiemy w kosteczki i roztapiamy razem z masłem (najlepiej w kąpieli wodnej).
2. Dodajemy cukier, jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko na jednolitą masę.
3. W osobnym naczyniu białka ubijamy na sztywną, gładką masę. Powoli dodajemy cukier, a na koniec wiórki kokosowe.
4. Przygotowujemy papilotki, do których przekładamy najpierw ciasto, a potem masę kokosową.
5. Pieczemy 15 – 18 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (aż do momentu, kiedy babeczki będą suche w środku).
Po ostygnięciu smarujemy z wierzchu Nutellą.
Smacznego! 🙂