Makaron dla wybrednych
2 min readSzukasz przepisu na obiad? Jeśli znudziło ci się jedzenie makaronu z ketchupem albo sosem z paczki, to mamy coś dla Ciebie. Tym razem serwujemy pełnoziarnisty makaron z mięsem mielonym i suszonymi pieczarkami. Spragnieni nowych smaków?
Historia makaronu sięga IV wieku p.n.e. Na jednej z płaskorzeźb wykonanych na grobowcu z tego okresu, widnieją wszystkie narzędzia potrzebne do zagniecenia i pokrojenia pasty. O tytuł pierwszego wytwórcy makaronu walczyli Grecy ze swoim laganon, Rzymianie z lagani, ale też Arabowie, którzy przyczynili się do rozpowszechnienia metody suszenia makaronu na Sycylii. Ostatecznie przyjęło się w kulturze, że to Włosi są wynalazcami i królami makaronu.
Najpopularniejsze są oczywiście spaghetti bolognese i carbonara. Co powiecie jednak na pełnoziarniste fusilli w sosie jogurtowym z dużą ilością mielonego mięsa, suszonych pieczarek i przypraw?
Składniki:
– 500 g pełnoziarnistego fusilli
– 500 g mięsa mielonego (z kurczaka lub indyka)
– 150 g suszonych pieczarek
– 2 duże łyżki suszonej cebuli
– 100 g startej mozzarelli
– 250 g jogurtu naturalnego
– 2 ząbki czosnku
– przyprawy: sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, natka pietruszki, imbir, tymianek
Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z notką na opakowaniu. Podsmaż mięso na patelni. Przypraw i dodaj suszone składniki: pieczarki i cebulę. Możesz zastąpić je świeżymi. Dodaj rozgnieciony czosnek. Podlej odrobiną wody i duś kilka minut. Wlej jogurt i dokładnie zamieszaj. Pod koniec dodaj ser.
Odcedź makaron i przelej do niego przygotowany sos. Zamieszaj i bon appetit!
Czas przygotowania – ok. 30 min.