Za co kochamy jesienną kuchnię

jesiennakuchniaChoć zima coraz bliżej to w sercach wciąż mamy jesień. To pora roku którą się kocha, albo nienawidzi. Jedni widzą w niej szaliki, błoto i padający deszcz, inni zapach spadających liści, ciepłe koce, długie wieczory i to o czym jest ten tekst, czyli aromatyczne filiżanki herbaty czy ciepłej czekolady. Za co jeszcze kochamy jesienną kuchnie?

Po pierwsze owoce. Jabłka, gruszki, śliwki, orzechy czy winogrona. Zarówno te z domowych ogródków, jak i z przydomowych warzywniaków świetnie nadadzą się na przetwory czy tarty. Jabłecznik z cynamonem nie dość, że idealnie sprawdzi się na jesienną chandrę to na parę dobrych godzin rozniesie w naszym domu ten wyjątkowy zapach. Tak samo jak drożdżówka ze śliwkami, najlepiej z przepisu babci. Winogrona z ogródka przeważnie zbierane w ciągu jednego winobrania w takich ilościach, których nie da się zjeść, mogą posłużyć jako główny składnik domowego wina.

Szarlotka sypana
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5-2 kg kwaśnych jabłek
odrobina cynamonu
300 g schłodzonego masła

Jest to chyba najprostszy z możliwych przepisów na szarlotkę. W jednej misce mieszamy suche składniki (oprócz cynamonu), dzielimy je na trzy równe części, Jabłka ścieramy na tarce i oprószamy cynamonem. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy pierwszą część suchych składników , na to jedną część jabłek, potem drugą część suchych składników, znowu jabłka, trzecia część suchych składników i na to kroimy bardzo cienkie plasterki zamrożonego masła i układamy obok siebie. Pieczemy w 180 ºC przez około godzinę. Ciasta nie trzeba zagniatać, sok z jabłek oraz rozpuszczające się masło pod wpływem ciepła załatwi sprawę.

Zbieranie grzybów to idealny pomysł na sobotni poranek, odpoczynek od zgiełku miasta, czas z rodziną, a dodatkowo kosz pełen składników na aromatyczny sos. Oczywiście na liście nie mogło zabraknąć też królowej jesieni. To jakim wartościowym warzywem jest dynia i na ile sposób może zagościć w naszej kuchni pisaliśmy już w jednym z tekstów z cyklu Superfoods.

Jesienna zupa grzybowa
Składniki:
300-400 g grzybów
2-3 ziemniaki
750 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
marchewka
kawałek selera
mała cebula
lubczyk
natka pietruszki
50 g makaronu pełnoziarnistego
1/4 szklanki śmietany słodkiej 18%
2 łyżki masła

Grzyby oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebule siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy do odparowania wody. Dodajemy startą marchewkę i seler. Do wrzącego bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy warzywa, grzyby, lubczyk, suchy makaron, doprawiamy solą i pieprzem. Do ugotowanej zupy dodajemy śmietanę, przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Długie wieczory, które coraz częściej spędzamy w domu, często z ulubioną książką czy serialem warto wzbogacić o filiżankę dobrej herbaty. Choć to jeden z najczęściej pitych napojów przez cały rok, musicie przyznać, że nigdy nie smakuję tak dobrze jak jesienią. Herbata z dodatkiem miodu, cytryny i wina dodatkowo nas rozgrzeję i wzmocni odporność na ten grypowy czas. Jeśli ktoś nie lubi herbaty, na poprawę humoru i uzupełnienie pokładów brakującej energii polecamy gorącą czekoladę, z dodatkiem pianek czy bitej śmietany załagodzi wszystkie smutki.

Cytując klasyka, Johanna Wolfganga Goethego, warto doceniać walory tej pięknej pory roku – Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam jesień. Za grzane wino, gorącą czekoladę, pachnący cynamonem dom. Za ciepłe koce i zaparowane okna. Za mgłę, która wita mnie rano. Za świeczki, rozpalone nocą.  („Cierpienia młodego Wertera”)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *