Delikatne ciasto bananowe
1 min readMasz ochotę na coś słodkiego? Nie masz za dużo czasu na przygotowywanie? Postaw na coś prostego, co dogodzi Twojemu podniebieniu, a Ty nie spędzisz pół dnia w kuchni.
Ciasto bananowe to najszybszy przepis, gdy w domu nie ma nic, czym możesz się uratować, kiedy masz ochotę na coś słodkiego lub odwiedzają Cię niespodziewani goście. Proste ciasto znika w mgnieniu oka. Ucieszy przede wszystkim wielbicieli bananów.
Składniki:
• 3 dobrze dojrzałe banany
• 75g roztopionego masła
• 3/4 szklanki cukru
• jajko
• łyżeczka cukru waniliowego
• łyżeczka sody oczyszczonej
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• szczypta soli
Przygotowanie:
Banany obierz i zblenduj na papkę, dodaj wszystkie suche składniki. Wlej roztopione masło i wymieszaj, Piekarnik nagrzej do 170 °C. Blachę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Wstaw do piekarnika. Piecz około godziny.
Uwaga! Nie sprawdzaj patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Ze względu na banany, będzie dość wilgotne.
Rady: Aby ciasto było bogatsze, możesz dodać wedle uznania bakalie czy pokrojoną czekoladę. Po upieczeniu możesz jest opiec w opiekaczu i będzie pysznie chrupiące.
Smacznego!