Kruche pierniczki dla spóźnialskich

 

Każda rodzina ma swoje zwyczaje i tradycje. W moim domu jedną z nich jest wspólne wypiekanie i ozdabianie pierników. Proponuje wam łatwy przepis, dużo frajdy i pięknie ubraną choinkę. Dołączycie się? Jeszcze nie jest za późno.  

DSCN4932

 

Co roku, gdy do świąt zostaje tydzień, sięgamy po stary zeszyt naszej mamy i zabieramy się za kruche pierniczki. W tym roku zaczęłyśmy wypieki dopiero 4 dni przed Wigilią. Ale to nie problem, bo te pierniczki szybko kruszeją. To świetna propozycja dla tych, którzy tak jak my nie mieli wcześniej czasu.

Skadniki:

4 szkl mąki

2 płaskie łyzeczki sody

pół szklanki miodu

1,5 szkl cukru

2 płaskie łyżeczki aromatu migdałowego lub cytrtynowego

2 łyżki masła

2 jajka

Teraz, gdy składniki są już w misie, nie pozostaje nam nic innego jak zagnieść ciasto. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, a ciasto przestanie kleić się do rąk, to znak, że możemy przejść do kolejnego etapu.

Na pewno przyda się wałek, foremki i trochę mąki do posypania stolnicy. Bierzemy trochę ciasta i wałkujemy je na grubość 4-5 mm. A teraz foremki w dłoń i wykrawamy. Zachęcam was do kreatywnego wykrajania! Tak naprawdę wystarczy tylko ostry nożyk i trochę wyobraźni, a uzyskacie oryginalne kształty. Moja młodsza siostrzyczka w ten sposób zrobiła podobiznę ciasteczka ze Shreka, renifera i gwiazdę betlejemską. I co najważniejsze świetnie się bawiła, a przecież o to właśnie chodzi. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i pieczemy ciastka ok. 15 min. 

DSCN4944

Pierniczki lukrujemy dopiero, gdy wystygną. W tym roku zrobiłam lukry zgodnie z tym przepisem i rzeczywiście są świetne. Łatwo można je nałożyć i ładnie się prezentują. Podpowiem jeszcze, że wystarczy dodać do białego lukru trochę kakao albo łyżeczkę soku malinowego/soku z buraków i już zyskujemy nowe kolory. Jeśli chcecie udekorować pierniczkami choinkę to zróbcie w nich dziurkę igłą i nawleczcie je na nitkę bądź wstążeczkę.

Takie własnoręczne wypieki mogą także posłużyć jako upominki dla znajomych. Zapakujecie pierniczka w celofan (ozdobna folia) i zwiążcie wstążką. A może dodacie też bilecik z życzeniami?

P.S. Zawsze wieszam kilka pierniczków z tyłu choinki. Dzięki temu udaje mi się zachować na później kilka aromatycznych ciastek.

 

fot. Katarzyna Arendt

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *