Parę ciekawostek o herbacie

tea2Czarne, białe, czerwone, zielone i jakie tylko zapragniemy! Herbata staje się coraz popularniejszym napojem, który nie tylko pije się przy okazji spotkań z przyjaciółmi, ale także dodaje energii i korzystnie wpływa na nasze zdrowie.

Zdarza się, że wracając do domu zamiast skupić się na nauce do nadchodzącego kolokwium, myślimy tylko o śnie. Co gorsza, potrzeba snu dokucza nam często na zajęciach… Musimy jednak zebrać się w sobie i być aktywni! Co należy zrobić, aby przezwyciężyć znużenie? Zazwyczaj sięgamy po środki uzależniające, jakim są kawa i słodycze. Dostarczają one nam co prawda energii, lecz istnieją o wiele lepsze sposoby, które nie odbiją się na naszej figurze, nad którą tak dzielnie pracujemy, przygotowując się do letniego sezonu. Zamiast po batoniki i ciasteczka możemy sięgnąć po orzechy, które nie przekształcają się tak łatwo w tkankę tłuszczową, a przy tym są zdrowe. Lepiej też wypić szklankę nadającego lekkie poczucie sytości kakao, dostarczające organizmowi również magnez. Natomiast, aby nie korzystać z kawy ilekroć nam zabraknie energii, możemy jej pokłady doładować zdrową i pyszną herbatą.

Herbata rozpoczęła swą karierę jako lek, by z biegiem czasu zyskać status napoju. W Chinach, w VIII wieku jako jedna z kulturalnych rozrywek zaliczona została w poczet poddanych królestwa poezji. W XVIII wieku Japonia podniosła ją do rangi prawdziwie estetycznej religii — herbatyzmu. Herbatyzm to kult piękna odnalezionego w prozaicznych szczegółach codziennej egzystencji.
Pod słowem herbata zwykle rozumiemy zarówno napój — filiżankę herbaty, jak i suchą herbatę – paczkę herbaty, a pod pojęciem roślina herbaciana — krzew herbaty. Przyjęły się dwie nazwy określające to słowo: cha — pochodzące z klasycznego języka mandaryńskiego oraz te — wywodzące się z dialektu Min, którym posługują się mieszkańcy prowincji Fujian.
Polska nazwa herbata, która jest zupełnym wyjątkiem, powstała z dwóch wyrazów łacińskich: herba (zioło, ziele) i thea — ziele herbaciane.
Nazwa ta wzięła się prawdopodobnie stąd, że pierwotnie herbata była stosowana wyłącznie jako środek leczniczy i sprzedawana tylko w aptekach. Aptekarze nadali herbacie właśnie taką nazwę ponieważ uważali, że listki herbaty przyrządza się ze specjalnego rodzaju ziela chińskiego.

tea3Oto ZALETY wybranych rodzajów herbat:

ZIELONA HERBATA:

1. Jedna z najzdrowszych odmian herbaty.
2. Wspomaga hamowanie nadmiernego apetytu, przyspiesza metabolizm i przemiany materii w organizmie.
3. Dzięki obecności taniny uspokaja i wprowadza w przyjemny kojący stan, pozwalając jednocześnie na zachowanie czujności umysłu.
4. Zapobiega chorobom – posiada właściwości antywirusowe, obniża poziom „złego cholesterolu” w organizmie, zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby serca oraz niektóre odmiany raka (rzadziej stwierdzane są przypadki raka skóry i żołądka).

Działanie pobudzające osiągniemy po parzeniu zielonej herbaty przez 2-3 min, natomiast odprężające – od 3 do 8 min. Temperatura parzenia: 60-90 stopni Celsjusza.

CZERWONA HERBATA:

1. Działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit, co przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczów.
2. Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie we krwi, poprawiając przy tym krążenie. Zawarty w niej fluor pomaga chronić zęby przed próchnicą.
3. Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój.

Herbatę parzy się 3-7 min.

MELISA:

1. Duża zawartość witaminy C mobilizuje system odpornościowy do obrony organizmu przed wirusami i bakteriami. Działa przeciwskurczowo i przynosi ukojenie w wypadku migreny, obniża ciśnienie krwi i łagodzi stany pobudzenia nerwowego.
2. Pobudza oczyszczanie organizmu z toksyn.

Powinno parzyć się ją we wrzątku pod przykryciem, od 10 do 15 min.

HERBATA Z BRATKA:

1. Działa oczyszczająco, poprawia cerę.
2. Korzystnie wpływa na metabolizm, przyspiesza spalanie tłuszczów.
3. Pobudza.

Napar parzy się pod przykryciem, we wrzącej wodzie przynajmniej 7 min.

CZARNA HERBATA:

1. Zmniejsza ryzyko zachorowań na niektóre rodzaje raka. Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą. Zawarte w herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i zapobiegają zakrzepom krwi, jak również zmniejszają jej ciśnienie oraz poprawiają krążenie, zmniejszając ryzyko wystąpień chorób serca. Czarna herbata hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych.
2. Działa pobudzająco – krótkie parzenie (ok. 3 min) sprawia, że napar jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenie wpływa na jej działanie relaksujące.

MIĘTOWA HERBATA:

1. Posiada właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antywirusowe. Pomaga przy zaburzeniach trawienia – przynosi ulgę po jedzeniu, leczy kolkę jelitową, działa rozkurczowo i rozluźniająco. Warto stosować przy bólach menstruacyjnych – rozluźni napięte mięśnie brzucha, uspokoi. Pomaga przy leczeniu przeziębienia.
2. Poprawia pamięć i koncentrację.
3. Zwalcza nieprzyjemny zapach z ust.
Napar parzymy pod przykryciem przez 10 min.

BIAŁA HERBATA:

1. Wspomaga odporność, łagodzi napięcia i stres. Chroni organizm przed wolnymi rodnikami.
2. Poprawia koncentrację, działa pobudzająco i orzeźwiająco.

Białą herbatę można parzyć trzykrotnie w temp. 85-90 stopni Celsjusza przez ok. 5 min.

Większość z nas pije herbatę codziennie, a nawet kilka razy dziennie. Warto zadbać o to, by napar, który spożywamy działał korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. A tym, którzy nie rozstają się z kawą proponujemy spróbować czegoś nowego, co może wywołać pozytywny efekt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *