24/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Przysmaki wielkanocne, czyli co gości na wielkanocnym stole

3 min read

z11427896QCo roku goszczą na naszych stołach. Ich przygotowywanie jest nie tylko coroczną tradycją, ale i przyjemnością. Jeszcze lepsze jest ich spożywanie. Każdy zna i smakował takie przysmaki wielkanocne jak babka, mazurek, ale czy znamy ich historię? W artykule przybliżamy genezę niektórych z nich.

Święta Wielkiej Nocy bez babki wielkanocnej to nie święta. Jest to przysmak, który musi pojawić się koniecznie na każdym stole. Każdy ją zna i lubi, ale czy znamy jej historię? Ciasto zaczęto wypiekać pod koniec XVII wieku. Rozpowszechniło się w Europie, a szczególnie we Francji za czasów króla Stanisława Augusta Leszczyńskiego. Rady i tradycję jej przygotowywania przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Kiedyś ich wypiekanie na Święta rozpoczynało się już tuż po Niedzieli Palmowej. Główną zasadą o jakiej trzeba pamiętać przy pieczeniu babki, jest odpowiednia temperatura składników. Wyrabianie ciasta to praca dość wyczerpująca i mozolna, ale efekt końcowy jest nieoceniony. Dobrze przygotowane ciasto łatwo odchodzi od powierzchni miski. Po zagnieceniu należy pozostawić je pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wówczas przekłada się je do formy i piecze w niezbyt wysokiej temperaturze. Babka wielkanocna jest bardzo bogatym przysmakiem. Obecnie przygotowuje się tą potrawę w różnych wersjach, począwszy od marmurkowej, poprzez cytrynowe do makowych. Najczęściej przyozdabia się je lukrem bądź posypuje cukrem pudrem. Są także zwolennicy polew czekoladowych. Wybór smakowy jest ogromny. Każdy znajdzie coś dla siebie, bo to danie jest obowiązkowym gościem każdego stołu świątecznego. Współcześnie baba nie odgrywa już jednak tak wielkiej roli jak kiedyś.

Wielkanoc nie obejdzie się bez pysznego i bajecznie przyozdobionego mazurka. Ten przysmak jest wpisany w polską tradycję, jednak najprawdopodobniej przybył on do nas z Turcji. Nazwa pochodzi od mieszkańca Mazowsza -Mazura, gdyż to ciasto było najbardziej popularne w tym właśnie rejonie. Mazurek przygotowywany na święta był nagrodą za wstrzemięźliwość od słodyczy w okresie Wielkiego Postu. Obecnie ta tradycja nie jest podtrzymywana, ale mimo to ciasto na stałe wpisało się w kanon Świąt Wielkanocnych. Tradycyjną wersją ciasta jest mazurek orzechowy, który znajduje się na liście produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego. Wypieka się je w przeróżnych formach. Do najpopularniejszych należą owalne i prostokątne. Spód mazurka jest z ciasta kruchego, wypełnia się go w zależności od upodobań, masą kajmakową, czekoladą, marmoladą czy kremem z orzechów włoskich. Głównym punktem przysmaku jest dekoracja. Tutaj przygotowujący może puścić wodze fantazji i przyozdobić danie jak mu się podoba. Dekoruje się je lukrem, migdałami, orzechami, rodzynkami, kandyzowanymi owocami czy kolorowymi posypkami.

Nieodłącznym elementem świąt jest Pascha Wielkanocna. To tradycyjna potrawa pochodzenia rosyjskiego. Na wschodzie Europy jest nazywana chlebem. Przygotowuje się ją w formie ściętej piramidy, co ma symbolizować grób Chrystusa. Przygotowuje się ją z mleka lub twarogu, śmietany, masła z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i bakalii. W niektórych regionach dodaje się również czekoladę czy marmoladę. Można ją podawać na zimno lub na gorąco.

Kolejnym obowiązkowym gościem świątecznego stołu jest tatarskie ciasto – sękacz. Jego nazwa pochodzi od ściętego drzewa. Przysmak jest najbardziej popularny na wschodzie Polski. Stał się popularny w Kraju Nadwiślańskim dzięki królowej Bony Sfory. Legenda głosi, że kazała upiec takie ciasto na wesele swojego syna. Dzięki temu jest to także obowiązkowy element przyjęcia weselnego. Ciasto składa się z jaśniejszych i ciemniejszych warstw. Jego głównym składnikiem są jajka. Często podaje się przyozdobionego czekoladą, choć sam w sobie też jest pyszny.

Do tradycji wielkanocnych ciast wpisują się także serniki. Tutaj wybór jest przeogromny. Wszystko zależy od fantazji przygotowującego. Do najpopularniejszych należą: wiedeński, z rosą, kajmakowy czy z brzoskwiniami.

Słodkości to nieodłączny element Wielkanocy. Im bardziej fantazyjne, tym lepiej. Poprzez wymyślne wykończenia możemy w miły sposób zaskoczyć gości. Ciasta są nie tylko rozkoszą dla podniebienia, ale także ozdobą świątecznego stołu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewiętnaście − 8 =