5 sposobów na marchew
4 min readJej jadalny korzeń, wykorzystywany jest na wiele sposobów. Można go zjeść na surowo lub ugotować. Duszony oraz smażony, idealnie pasuje do mięsnych dań. Z marchewki, bo o niej mowa, robi się także soki, przeciery i przetwory. Jest jedyna w swoim rodzaju, bo uchodzi zarówno za warzywo jak i owoc.
Dżem
Poniżej prosty przepis na marchewkowy dżem, który jest narodowym specjałem w Portugalii. Żeby mógł być sprzedawany na terenie całej Unii Europejskiej, trzeba było zmienić przepisy. Ich wynikiem, było rozróżnienie nazewnictwa marchewki według jej wieku. Tak oto, młoda marchewka uchodzi za owoc, a gdy robi się coraz starsza, staje się warzywem.
Składniki:
1 kg młodej marchwi
2 cytryny
szklanka cukru
Marchewki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Następnie gotujemy w wodzie aż będą miękkie (około 40-50 minut), odcedzamy i czekamy, aż wystygną. Chłodne już marchewki miksujemy blenderem. Powstałe purre, przekładamy do garnka i dodajemy cukier. Całość smażymy przez 30-40 minut, by nadmiar wody odparował, a dżem zgęstniał. Smażymy na małym ogniu i od czasu do czasu mieszamy. Na koniec smażenia dodajemy sok z cytryny (można też dodać startą skórkę). Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Gotowy dżem przekładamy do słoiczków, które zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na całą noc.
Ciasto marchewkowe
Ci, którzy uważają, że zdrowe słodycze są niedobre, z pewnością jeszcze nigdy nie próbowali tego ciasta. Wykonanie go jest banalnie proste.
kilogram marchewki
3 jajka
szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
łyżeczka cynamonu
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka oliwy
łyżeczka kakao
Rozpoczynamy od rozstrzepania jajek, następnie dodajemy do nich szklankę cukru. W misce mieszamy mąkę, łyżeczkę cynamonu, sodę oraz proszek do pieczenia. Wlewamy szklankę oliwy i wsypujemy łyżeczkę kakao. Teraz trzemy marchewki na tarce z dużymi oczkami i dodajemy do reszty składników. Wszystko mieszamy. Całość wykładamy na blaszce i pieczemy przez 60 minut. By mieć pewność, że ciasto jest upieczone, wkładamy do środka drewniany patyczek. Jeśli jest suchy, to znaczy, ze ciasto jest już gotowe.
Marchewkowe kotlety
Kotlety można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Wystarczy odrobina wyobraźni oraz chęci do gotowania. Poniżej przepis na niecodzienne kotlety z marchewki.
Składniki:
dwie duże marchewki
górskie płatki owsiane
ząbek czosnku
szklanka gorącej wody
bułka tarta
olej
sól, pieprz, pół łyżeczki kurkumy
Zaczynamy od ugotowania marchewek, następnie je obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy płatki owsiane i zmiażdżony ząbek czosnku. Całość zalewamy szklanką wody i zostawiamy, by wchłonął się płyn. Później dodajemy marchewki oraz przyprawy. Całość mieszamy z bułką tartą, dzięki której kotlety będą bardziej chrupiące. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju i formujemy małe kotleciki, które smażymy z obu stron na złoto.
Zupa
Zupa marchewkowa to smaczne, a zarazem bogate źródło prowitaminy A. Najlepsza jest z młodej marchewki, ale można przygotować ją przez cały rok, nawet z tej mrożonej. Ma piękny kolor i w dodatku pysznie smakuje.
Składniki:
3 łyżki masła
6 – 8 marchewek
cebula
1l bulionu drobiowego
3 ząbki czosnku
świeżo starty imbir
sok z połowy cytryny
szczypiorek
sól i pieprz
Zaczynamy od obrania i pokrojenia marchewki na talarki. Na maśle pod przykryciem, smażymy cebulę pokrojoną w kostki, razem z rozgniecionym czosnkiem i odrobiną startego imbiru. Później dodajemy bulion i pokrojoną marchewkę.
Zupa powinna się gotować na niewielkim ogniu bez przykrycia, do momentu aż marchewka będzie miękka. Później dodajemy sól, pieprz i około dwie łyżeczki soku z cytryny. By zupa była łagodniejsza, dodajemy trochę śmietany lub mleka. Możemy ozdobić gotowe danie, używając posiekanej i świeżej natki pietruszki.
Muffinki
Marchewkowe muffiny to zdrowa kuchnia roślinna. Są aromatyczne, sycące i przede wszystkim pyszne. Idealnie sprawdzą się w roli szybkiej przekąski.
Składniki:
3 – 4 średniej wielkości marchewki
250g mąki
150g masła
125g cukru
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
½ sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
szczypta gałki musztardowej
szczypta kardamonu
W jednej misce mieszamy: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz wszystkie przyprawy. Obraną i umytą marchew trzemy na tarce ze średnimi oczkami. Później w garnku roztapiamy masło, a jajka roztrzepujemy widelcem. Wszystko mieszamy ze startą marchewką oraz przestudzonym masłem. Następnie masę dodajemy do sypkich składników i całość mieszamy. Blachę na muffinki wykładamy papilotkami, do których nakładamy ciasto, w każdej około ¾ wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 – 25 minut. Żeby mieć pewność, że ciasto jest dobre, używamy drewnianego patyczka. Gdy nie jest suchy, muffiny trzeba jeszcze trochę podpiec.
Muffiny wyciągnięte z pieca, pozostawiamy do przestudzenia. W tym czasie możemy przygotować polewę, do której potrzebujemy 150g cukru pudru oraz 2 – 3 łyżki przygotowanej wody. Cukier puder ucieramy z odrobiną przygotowanej wody, tak by powstał gładki lukier. Wystudzone muffiny smarujemy lukrem. Dla dekoracji możemy dodać startą marchewkę.
Gorąco zachęcamy do spróbowania powyższych przepisów i podzielenia się wrażeniami w komentarzach!