5 sposobów na marchew

fot. Regina Martínez

fot. Regina Martínez

Jej jadalny korzeń, wykorzystywany jest na wiele sposobów. Można go zjeść na surowo lub ugotować. Duszony oraz smażony, idealnie pasuje do mięsnych dań. Z marchewki, bo o niej mowa, robi się także soki, przeciery i przetwory. Jest jedyna w swoim rodzaju, bo uchodzi zarówno za warzywo jak i owoc.

Dżem

Poniżej prosty przepis na marchewkowy dżem, który jest narodowym specjałem w Portugalii. Żeby mógł być sprzedawany na terenie całej Unii Europejskiej, trzeba było zmienić przepisy. Ich wynikiem, było rozróżnienie nazewnictwa marchewki według jej wieku. Tak oto, młoda marchewka uchodzi za owoc, a gdy robi się coraz starsza, staje się warzywem.

fot. Kadri Kangro

fot. Kadri Kangro

Składniki:

1 kg młodej marchwi

2 cytryny

szklanka cukru

Marchewki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Następnie gotujemy w wodzie aż będą miękkie (około 40-50 minut), odcedzamy i czekamy, aż wystygną. Chłodne już marchewki  miksujemy blenderem. Powstałe purre, przekładamy do garnka i dodajemy cukier. Całość smażymy przez 30-40 minut, by nadmiar wody odparował, a dżem zgęstniał. Smażymy na małym ogniu i od czasu do czasu mieszamy. Na koniec smażenia dodajemy sok z cytryny (można też dodać startą skórkę). Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Gotowy dżem przekładamy do słoiczków, które zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na całą noc.

Ciasto marchewkowe

Ci, którzy uważają, że zdrowe słodycze są niedobre, z pewnością jeszcze nigdy nie próbowali tego ciasta. Wykonanie go jest banalnie proste.

Marchewkowe ciasto 3Składniki:

kilogram marchewki

3 jajka

szklanka cukru

2,5 szklanki mąki

łyżeczka cynamonu

łyżeczka sody oczyszczonej

łyżeczka proszku do pieczenia

szklanka oliwy

łyżeczka kakao

Rozpoczynamy od rozstrzepania jajek, następnie dodajemy do nich szklankę cukru. W misce mieszamy mąkę, łyżeczkę cynamonu, sodę oraz proszek do pieczenia. Wlewamy szklankę oliwy i wsypujemy łyżeczkę kakao. Teraz trzemy marchewki na tarce z dużymi oczkami i dodajemy do reszty składników. Wszystko mieszamy. Całość wykładamy na blaszce i pieczemy przez 60 minut. By mieć pewność, że ciasto jest upieczone, wkładamy do środka drewniany patyczek. Jeśli jest suchy, to znaczy, ze ciasto jest już gotowe.

Marchewkowe kotlety

Kotlety można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Wystarczy odrobina wyobraźni oraz chęci do gotowania. Poniżej przepis na niecodzienne kotlety z marchewki.

fot. William Eng Photography (aka eggrollboy)

fot. William Eng Photography (aka eggrollboy)

Składniki:

dwie duże marchewki

górskie płatki owsiane

ząbek czosnku

szklanka gorącej wody

bułka tarta

olej

sól, pieprz, pół łyżeczki kurkumy

Zaczynamy od ugotowania marchewek, następnie je obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy płatki owsiane i zmiażdżony ząbek czosnku. Całość zalewamy szklanką wody i zostawiamy, by wchłonął się płyn. Później dodajemy marchewki oraz przyprawy. Całość mieszamy z bułką tartą, dzięki której kotlety będą bardziej chrupiące. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju i formujemy małe kotleciki, które smażymy z obu stron na złoto.

Zupa

Zupa marchewkowa to smaczne, a zarazem bogate źródło prowitaminy A. Najlepsza jest z młodej marchewki, ale można przygotować ją przez cały rok, nawet z tej mrożonej. Ma piękny kolor i w dodatku pysznie smakuje.

fot. CatalinaLinkava

fot. CatalinaLinkava

Składniki:

3 łyżki masła

6 – 8 marchewek

cebula

1l bulionu drobiowego

3 ząbki czosnku

świeżo starty imbir

sok z połowy cytryny

szczypiorek

sól i pieprz

Zaczynamy od obrania i pokrojenia marchewki na talarki. Na maśle pod przykryciem, smażymy cebulę pokrojoną w kostki, razem z rozgniecionym czosnkiem i odrobiną startego imbiru. Później dodajemy bulion i pokrojoną marchewkę.

Zupa powinna się gotować na niewielkim ogniu bez przykrycia, do momentu aż marchewka będzie miękka. Później dodajemy sól, pieprz i około dwie łyżeczki soku z cytryny. By zupa była łagodniejsza, dodajemy trochę śmietany lub mleka. Możemy ozdobić gotowe danie, używając posiekanej i świeżej natki pietruszki.

Muffinki

Marchewkowe muffiny to zdrowa kuchnia roślinna. Są aromatyczne, sycące i przede wszystkim pyszne. Idealnie sprawdzą się w roli szybkiej przekąski.

fot. Alex Masters

fot. Alex Masters

Składniki:

3 – 4 średniej wielkości marchewki

250g mąki

150g masła

125g cukru

3 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia

½ sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki mielonego imbiru

szczypta gałki musztardowej

szczypta kardamonu

W jednej misce mieszamy: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz wszystkie przyprawy. Obraną i umytą marchew trzemy na tarce ze średnimi oczkami. Później w garnku roztapiamy masło, a jajka roztrzepujemy widelcem. Wszystko mieszamy ze startą marchewką oraz przestudzonym masłem. Następnie masę dodajemy do sypkich składników i całość mieszamy. Blachę na muffinki wykładamy papilotkami, do których nakładamy ciasto, w każdej około ¾ wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 – 25 minut. Żeby mieć pewność, że ciasto jest dobre, używamy drewnianego patyczka. Gdy nie jest suchy, muffiny trzeba jeszcze trochę podpiec.

Muffiny wyciągnięte z pieca, pozostawiamy do przestudzenia. W tym czasie możemy przygotować polewę, do której potrzebujemy 150g cukru pudru oraz 2 – 3 łyżki przygotowanej wody. Cukier puder ucieramy z odrobiną przygotowanej wody, tak by powstał gładki lukier. Wystudzone muffiny smarujemy lukrem. Dla dekoracji możemy dodać startą marchewkę.

Gorąco zachęcamy do spróbowania powyższych przepisów i podzielenia się wrażeniami w komentarzach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

9 − cztery =