Słodko-ostre awokado
1 min read
Znudziły wam się tradycyjne sałatki? Wciąż słyszycie o zdrowym awokado, ale nie bardzo wiecie jak je przyrządzić? Oto przepis idealny dla was! Wypróbujcie słodko-ostrą sałatkę, idealną na deser czy drugie śniadanie.
Składniki:
– 1 dojrzałe awokado
– 1 pomarańcza
– sok z ½ cytryny
– odrobina pieprzu
– szafran
Sposób przygotowania:
Awokado delikatnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dużą pomarańczę również obrać – łącznie z białą skórką. Owoc połamać na cząstki. Pokrojone składniki wsypać do miski i skropić sokiem wyciśniętym z ½ cytryny (dzięki temu awokado nie ściemnieje). Sałatkę doprawić pieprzem i szafranem. Delikatny smak awokado kontrastuje ze słodką pomarańczą i ostrym pieprzem.
To ciekawe połączenie odznacza się nie tylko wspaniałym smakiem, ale i mocą witamin. Pełne wartości odżywczych awokado da wam siłę na wiele godzin i pozytywnie wpłynie na kondycję skóry oraz włosów. Pełna witamin pomarańcza orzeźwi w ciepłe dni. A dodatek pieprzu pozytywnie wpłynie na poprawę perystaltyki jelit.
Smacznego!
Fot. Marlena Orzechowska