5 sposobów na szparagi

szparagiSezon na szparagi oficjalnie otwarty. Jednak smak i sposób przyrządzania warzywa zdaje się wciąż wzbudzać sporo kontrowersji. Podobno cokolwiek by z nimi nie zrobić nie mają smaku. Bywają łykowate. Do niczego nie pasują. Na przekór negatywnym opiniom prezentujemy zatem garść przepisów, które pomogą szparagom zerwać z brzydką łątką bycia niezjadliwymi.

 Szparagi znali i stosowali już starożytni. W antycznej Grecji ceniono je nie tylko ze względu na smak, ale również ze względu na właściwości lecznicze. W XVI ta pochodząca z Azji Mniejszej roślina trafiła na francuskie stoły, szybko rozpowszechniając się w całej Europie. Klasyczne , o wyrazistym smaku zielone, delikatne w smaku białe, kojarzone z kuchnią śródziemnomorską fioletowe – szparagi nazywano jedzeniem królów. Są doskonałym źródłem błonnika, witaminy A, witaminy z grupy B, witaminy C, a także wapnia, potasu i kwasu foliowego. Poza tym są niskokaloryczne.

Szparagowa przystawka

Prosty i nie zajmujący wiele czasu sposób na szybki poczęstunek. Warzywa łączymy z dowolną suszoną szynką. Pieczemy. Jest to znacznie prostszy sposób niż gotowanie ich. Dzięki temu unikniemy rozgotowania, które zdarza się w przypadku szparagów bardzo często. Tak przygotowane są chrupiące i w połączeniu z wyrazistą, słoną wędliną tworzą całkiem zgrany duet. Można je podawać z sosem beszamelowym lub startym parmezanem.

fot. tumblr

fot. tumblr

Składniki:

-2 łyżki oliwy

-szczypta dowolnych ziół

-15 świeżych szparagów (najlepiej zielonych)

-15 plasterków szynki (np. szwarcwaldzkiej)

-parmezan (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Wykładamy blachę folią aluminiową bądź papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Szparagi płuczemy i pozbawiamy końcówek. Każdą łodyżkę owijamy plasterkiem szynki. Układamy na blaszce i posypujemy ziołami. Pieczemy ok. 15 minut, w trakcie obracając szparagi. Gotowe posypujemy startym parmezanem.

 

Zupa szparagowa

Zupa krem z białych szparagów, mimo swojej konsystencji, idealnie nadaje się na wiosenny obiad.

W smaku przypomina nieco krem ziemniaczany, jest jednak znacznie mniej sycąca. Świetnie komponuje się z ziołami prowansalskimi i sporą ilością zielonego pieprzu.

fot. tumblr

fot. tumblr

 

Składniki:

-pęczek białych szparagów

– dwa małe ziemniaki

– pęczek szczypiorku

-1/2 l bulionu warzywnego

– 1/2 l wody

-2 łyżki masła

-100 ml śmietany kremówki 30%

-3 łyżki pieprzu zielonego

-2 łyżeczk ziół prowansalskich

-sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:

Szparagi czyścimy i kroimy w kostkę. Obrane ziemniaki kroimy w talarki, a szczypiorek siekamy. Wszystkie warzywa zalewamy wodą i bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Następnie gotujemy na wolnym ogniu pół godziny. Pod koniec dolewamy śmietanki i masła. Miksujemy na gładki krem. Można podawać ze świeżym szczypiorkiem i grzankami.

 

Szparagi według White Plate

Nieco orientalne połączenie szparagów, bobu i makaronu soba proponuje Liska z White Plate. Niewątpliwie lekkie danie świetnie sprawdzi się na nadchodzące coraz cieplejsze dni. Warzywa gotuje się bardzo krótko, dzięki ich smak pozostaje niczym nie zmącony i naturalny. Bazylia zawarta w przepisie nadaje daniu świeżości.

 

Składniki:

-makaron soba (lub inny, dowolny)

-150 ml śmietanki kremowej (30%)
-3 łyżki mascarpone
-skórka starta z 1 cytryny
-2 łyżki soku z cytryny
-sól i pieprz do smaku
-30 g tartego Parmezanu

-300g bobu
-1/2 pęczka zielonych szparagów
-pół pęczka bazylii

 

Przygotowanie:

Gotujemy makaron al dente. Po przygotowaniu zostawiamy kilka łyżek wody. Szparagi pozbawiamy końcówek i kroimy w kostkę. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie, nie czekając, aż zmiękną. My proponujemy czas 5 minut. Podobnie w przypadku obranego z łupin bobu – gotujemy tylko chwilę. Skrapiamy sokiem z cytryny.

 

Śmietanę podgrzewamy, dodając skórkę cytrynową, a następnie serek mascarpone. Po zdjęciu z ognia dodajemy sok cytrynowy, sól i pieprz do smaku oraz kilka łyżek wody z makaronu i ugotowane warzywa i świeżą bazylię. Łączymy wszystko z makaronem i podajemy z parmezanem.

 

Propozycja Jamiego Olivera

Kolejne bardzo lekkie danie. Tym razem w iście włoskim stylu. Do jego przygotowania potrzebujemy odrobinę czosnku, pomidorki koktajlowe, bazylię i oregano, garść czarnych oliwek i chili. By uprościć nam zadanie Jamie proponuje szparagi upiec.

fot. tumblr

fot. tumblr

Składniki:

-2 pąki świeżych szparagów (można połączyć rodzaje)

-małe opakowanie koktajlowych pomidorów

-ząbek czosnku pokrojony w plasterkiem

-garść czarnych oliwek

-3 łyżki oliwy z oliwek

-garść świeżej bazylii

-szczypta oregano

-szczypta bazylii

-sól i pieprz do smaku

-suszona papryczka chili

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Przygotowujemy szparagi i kroimy na krótsze kawałki. Siekamy bazylię. Kroimy pomidory (można również podawać w całości). Mieszamy pozostałe składniki z oliwą i pieczemy w naczyniu żaroodpornym około 15 minut. Można podawać z grillowymi ziemniakami lub makaronem.

Tarta!

Wytrawne ciasta to zawsze smaczny pomysł. Jest masa sezonowych wersji wytrawnego ciasta. Z burakiem, z dynią, z pomidorami, a w wersji wiosennej ze szparagami i kremowym sosem. Danie dość pracochłonne, ale warte poświęconego czasu.

fot. tumblr

fot. tumblr

Ciasto:

-200 g mąki pszennej

-100 g zimnego masła

-1 jajko

-1/2 łyżeczki soli

Do miski przesiewamy mąkę. Łączymy z pokrojonym w kawałki masłem. Dodajemy jajko i sól. Ugniatamy do uzyskania zwartej masy, można dodać odrobinę wody. Tak przygotowane formujemy w kulę, zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce 3 godziny. Przed pieczeniem formę smarujemy margaryną, a ciasto rozwałkowujemy i układamy. Na całą powierzchnie ciasta najlepiej położyć obciążenie. Dobrze sprawdzi się w tym wypadku sucha fasola rozłożona na foli aluminiowej. Ciasto bez nadzienia pieczemy w 190°C (góra i dół) przez 20 minut, usuwamy obciązenie i pieczemy jeszcze chwilę do uzyskania złotego koloru.

Farsz:

-pęczek dowolnych szparagów (można łączyć)

-1 czerwona cebula

-szczypiorek

-200 ml śmietany kremówki 30%

-4 żółtka

-pół szklanki tartego sera mozzarella

-tymianek

-sól i pieprz do smaku

Szparagi przygotowujemy, krojąc na 2-3 części, i gotujemy w osolonej wodzie 5 minut. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Piekarnik nagrzewamy do 150°C. W misce mieszamy trzepaczką śmietanę z żółtkami, serem i doprawiamy solą i pieprzem. Szparagi i cebulę układamy na spodzie tarty, posypujemy ziołami i zalewamy przygotowaną masą. Pieczemy pół godziny lub do zastygnięcia masy. Gotowe danie posypujemy świeżym szczypiorkiem.

Oto 5 prostych przepisów, które nie mogą się nie udać. Mamy nadzieje, że dzięki nim przekonacie się do szparagów. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *