5 sposobów na szparagi
5 min readSezon na szparagi oficjalnie otwarty. Jednak smak i sposób przyrządzania warzywa zdaje się wciąż wzbudzać sporo kontrowersji. Podobno cokolwiek by z nimi nie zrobić nie mają smaku. Bywają łykowate. Do niczego nie pasują. Na przekór negatywnym opiniom prezentujemy zatem garść przepisów, które pomogą szparagom zerwać z brzydką łątką bycia niezjadliwymi.
Szparagi znali i stosowali już starożytni. W antycznej Grecji ceniono je nie tylko ze względu na smak, ale również ze względu na właściwości lecznicze. W XVI ta pochodząca z Azji Mniejszej roślina trafiła na francuskie stoły, szybko rozpowszechniając się w całej Europie. Klasyczne , o wyrazistym smaku zielone, delikatne w smaku białe, kojarzone z kuchnią śródziemnomorską fioletowe – szparagi nazywano jedzeniem królów. Są doskonałym źródłem błonnika, witaminy A, witaminy z grupy B, witaminy C, a także wapnia, potasu i kwasu foliowego. Poza tym są niskokaloryczne.
Szparagowa przystawka
Prosty i nie zajmujący wiele czasu sposób na szybki poczęstunek. Warzywa łączymy z dowolną suszoną szynką. Pieczemy. Jest to znacznie prostszy sposób niż gotowanie ich. Dzięki temu unikniemy rozgotowania, które zdarza się w przypadku szparagów bardzo często. Tak przygotowane są chrupiące i w połączeniu z wyrazistą, słoną wędliną tworzą całkiem zgrany duet. Można je podawać z sosem beszamelowym lub startym parmezanem.
Składniki:
-2 łyżki oliwy
-szczypta dowolnych ziół
-15 świeżych szparagów (najlepiej zielonych)
-15 plasterków szynki (np. szwarcwaldzkiej)
-parmezan (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Wykładamy blachę folią aluminiową bądź papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Szparagi płuczemy i pozbawiamy końcówek. Każdą łodyżkę owijamy plasterkiem szynki. Układamy na blaszce i posypujemy ziołami. Pieczemy ok. 15 minut, w trakcie obracając szparagi. Gotowe posypujemy startym parmezanem.
Zupa szparagowa
Zupa krem z białych szparagów, mimo swojej konsystencji, idealnie nadaje się na wiosenny obiad.
W smaku przypomina nieco krem ziemniaczany, jest jednak znacznie mniej sycąca. Świetnie komponuje się z ziołami prowansalskimi i sporą ilością zielonego pieprzu.
Składniki:
-pęczek białych szparagów
– dwa małe ziemniaki
– pęczek szczypiorku
-1/2 l bulionu warzywnego
– 1/2 l wody
-2 łyżki masła
-100 ml śmietany kremówki 30%
-3 łyżki pieprzu zielonego
-2 łyżeczk ziół prowansalskich
-sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Szparagi czyścimy i kroimy w kostkę. Obrane ziemniaki kroimy w talarki, a szczypiorek siekamy. Wszystkie warzywa zalewamy wodą i bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Następnie gotujemy na wolnym ogniu pół godziny. Pod koniec dolewamy śmietanki i masła. Miksujemy na gładki krem. Można podawać ze świeżym szczypiorkiem i grzankami.
Szparagi według White Plate
Nieco orientalne połączenie szparagów, bobu i makaronu soba proponuje Liska z White Plate. Niewątpliwie lekkie danie świetnie sprawdzi się na nadchodzące coraz cieplejsze dni. Warzywa gotuje się bardzo krótko, dzięki ich smak pozostaje niczym nie zmącony i naturalny. Bazylia zawarta w przepisie nadaje daniu świeżości.
Składniki:
-makaron soba (lub inny, dowolny)
-150 ml śmietanki kremowej (30%)
-3 łyżki mascarpone
-skórka starta z 1 cytryny
-2 łyżki soku z cytryny
-sól i pieprz do smaku
-30 g tartego Parmezanu
-300g bobu
-1/2 pęczka zielonych szparagów
-pół pęczka bazylii
Przygotowanie:
Gotujemy makaron al dente. Po przygotowaniu zostawiamy kilka łyżek wody. Szparagi pozbawiamy końcówek i kroimy w kostkę. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie, nie czekając, aż zmiękną. My proponujemy czas 5 minut. Podobnie w przypadku obranego z łupin bobu – gotujemy tylko chwilę. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Śmietanę podgrzewamy, dodając skórkę cytrynową, a następnie serek mascarpone. Po zdjęciu z ognia dodajemy sok cytrynowy, sól i pieprz do smaku oraz kilka łyżek wody z makaronu i ugotowane warzywa i świeżą bazylię. Łączymy wszystko z makaronem i podajemy z parmezanem.
Propozycja Jamiego Olivera
Kolejne bardzo lekkie danie. Tym razem w iście włoskim stylu. Do jego przygotowania potrzebujemy odrobinę czosnku, pomidorki koktajlowe, bazylię i oregano, garść czarnych oliwek i chili. By uprościć nam zadanie Jamie proponuje szparagi upiec.
Składniki:
-2 pąki świeżych szparagów (można połączyć rodzaje)
-małe opakowanie koktajlowych pomidorów
-ząbek czosnku pokrojony w plasterkiem
-garść czarnych oliwek
-3 łyżki oliwy z oliwek
-garść świeżej bazylii
-szczypta oregano
-szczypta bazylii
-sól i pieprz do smaku
-suszona papryczka chili
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Przygotowujemy szparagi i kroimy na krótsze kawałki. Siekamy bazylię. Kroimy pomidory (można również podawać w całości). Mieszamy pozostałe składniki z oliwą i pieczemy w naczyniu żaroodpornym około 15 minut. Można podawać z grillowymi ziemniakami lub makaronem.
Tarta!
Wytrawne ciasta to zawsze smaczny pomysł. Jest masa sezonowych wersji wytrawnego ciasta. Z burakiem, z dynią, z pomidorami, a w wersji wiosennej ze szparagami i kremowym sosem. Danie dość pracochłonne, ale warte poświęconego czasu.
Ciasto:
-200 g mąki pszennej
-100 g zimnego masła
-1 jajko
-1/2 łyżeczki soli
Do miski przesiewamy mąkę. Łączymy z pokrojonym w kawałki masłem. Dodajemy jajko i sól. Ugniatamy do uzyskania zwartej masy, można dodać odrobinę wody. Tak przygotowane formujemy w kulę, zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce 3 godziny. Przed pieczeniem formę smarujemy margaryną, a ciasto rozwałkowujemy i układamy. Na całą powierzchnie ciasta najlepiej położyć obciążenie. Dobrze sprawdzi się w tym wypadku sucha fasola rozłożona na foli aluminiowej. Ciasto bez nadzienia pieczemy w 190°C (góra i dół) przez 20 minut, usuwamy obciązenie i pieczemy jeszcze chwilę do uzyskania złotego koloru.
Farsz:
-pęczek dowolnych szparagów (można łączyć)
-1 czerwona cebula
-szczypiorek
-200 ml śmietany kremówki 30%
-4 żółtka
-pół szklanki tartego sera mozzarella
-tymianek
-sól i pieprz do smaku
Szparagi przygotowujemy, krojąc na 2-3 części, i gotujemy w osolonej wodzie 5 minut. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Piekarnik nagrzewamy do 150°C. W misce mieszamy trzepaczką śmietanę z żółtkami, serem i doprawiamy solą i pieprzem. Szparagi i cebulę układamy na spodzie tarty, posypujemy ziołami i zalewamy przygotowaną masą. Pieczemy pół godziny lub do zastygnięcia masy. Gotowe danie posypujemy świeżym szczypiorkiem.
Oto 5 prostych przepisów, które nie mogą się nie udać. Mamy nadzieje, że dzięki nim przekonacie się do szparagów. Smacznego!