Ciasteczka amerykańskie

20150411_185320Nigdy nie zastanawiało was jak robi się ciasteczka, które widzimy w amerykańskich filmach i serialach? Znane są w całym kraju, wyglądają świetnie, a smakują jeszcze lepiej. Przedstawiamy prosty przepis na amerykańskie ciasteczka.

Znane niemal od 100 lat

Chocolate chip cookies (bo pod tą nazwą znane są w USA) zrobiła po raz pierwszy w latach 30. amerykańska dietetyczka, kucharka i autorka książek Ruth Graves Wakefield. Jak to bywa z największymi odkryciami, chocolate chip cookies również powstały przypadkiem, jednocześnie przynosząc twórczyni sławę i rozpoznawalność. Podczas robienia zwyczajnych ciasteczek z czekoladową posypką autorka zauważyła, że brakuje jej tego składnika. Użyła wtedy czekoladowych drobinek (chocolate chips) i to okazało się fenomenalną zmianą. Przepis został opublikowany w prasie bostońskiej, a Ruth, w konsekwencji wszystkich tych działań wydała książkę, a jej firma podpisała umowę z firmą Nestlé.

Takie wspaniałe, a jakie proste

W tradycyjnym przepisie używa się wyłącznie kilku składników: mąki, cukru, cukru brązowego, jajek, sody oczyszczonej, masła lub smalcu, soli, wanilii i czekoladowych drobinek. Na przestrzeni lat przepis ten ewoluował i teraz Amerykanie mieszają i przerabiają skład pod swe własne gusta. Znane są wersje z masłem orzechowym, kakao, wiórkami kokosowymi, orzeszkami ziemnymi czy nawet z M&M’sami.

Dzisiaj proponuję bardziej polską wersję z czekoladą zamiast drobinek czekoladowych, orzechami (lub migdałami) i rodzynkami.

20150411_190447Składniki:

– 2 szklanki mąki (po szklance pszennej i kukurydzianek + niewielką ilość do podsypania)

– 2 jaja

– ½ margaryny

– 2 łyżki wody

– ¾ szklanki cukru

– szczypta soli

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 tabliczki czekolady

– 120 gram orzechów lub migdałów

– 120 gram rodzynek

Sposób przygotowania:

20150411_185956Mąkę, jajka, ½ kostki margaryny, 2 łyżki wody, ¾ szklanki cukru, szczyptę soli, łyżeczkę proszku do pieczenia wsypać do dużej miski. Wszystkie produkty wyrabiać do uzyskania plastelinowej masy. Ciasto na chwilę odstawić (najlepiej do lodówki). W tym czasie pokroić czekoladę , orzechy lub migdały. Rodzynki, orzechy lub migdały i czekoladę wsypać do miski z ciastem. Wyrabiać, aż wszystkie dodatki połączą się z masą. Formować nieduże kulki, po czym rozgnieść je na medaliony. Piec w temperaturze 180 stopni, około 15-20 minut do zarumienienia się. Z takiej porcji wychodzi około 20 sztuk ciasteczek.

Właściwości:

Jedno ciasteczko ma około 120 kcal. Nie jest to może mało, ale ze szklanką mleka lub ulubionego soku tworzy całkiem ciekawą propozycję drugiego śniadania, czy podwieczorku. Ciasteczka są bardzo pożywne i zdrowe. Zawierają orzechy i rodzynki, które pomagają przy wzmożonym wysiłku umysłowym, ale również czekoladę, która odpowiedzialna jest za zwiększenie 20150411_195646produkcji endorfiny (tak zwane hormony szczęścia). Jako ciekawostkę warto podać, że taka przekąska jest o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna niż kupiony na szybko batonik, którego kaloryczność waha się w granicach 150-300 kcal. Najlepsze jednak jest to, że my sami podczas sporządzania ciasteczek możemy stworzyć swoją własną wersję słynnych słodkości, dodając swoje ulubione składniki.

Fot. M. Matusiak i Ł. Kolenda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście + dwa =