Aromatyczne ciasto bananowe

Dojrzałe banany znów czernieją w twojej kuchni? Nie musisz ich od razu wyrzucać! Ciasto bananowe to szybkie, proste i bardzo smaczne rozwiązanie dla wszystkich łasuchów.

ciasto natalii-crop

Jeżeli masz ochotę na zdrową alternatywę dla słodkości nafaszerowanych konserwantami, które możemy kupić w cukierniach, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

 

Składniki:

3 jajka

3 średnie dojrzałe banany

1,5 szklanki mąki

1/3 szklanki oleju

0,5 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Bierzemy jajka i oddzielamy żółtka od białek, które ubijamy aż do powstania sztywnej piany. Do ubitych białek dodajemy kolejno: cukier, żółtka i olej. Wszystkie te składniki należy dokładnie wymieszać. W osobnej misce ugniatamy banany aż otrzymamy konsystencję puree. Bananową masę dolewamy do miski z białkami i dalej mieszamy. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec do mokrych składników powoli dosypujemy mąkę. Gotową masę wlewamy do małej prostokątnej foremki wysmarowanej tłuszczem. Ciasto pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC.

Uwaga, ustawiamy tryb pieczenia od dołu!

ciasto natalii3

Zapach unoszący się podczas pieczenia sprawia, że trudno się oprzeć, ale spokojnie, bo przecież to samo zdrowie. Gotowe ciasto można polać roztopioną czekoladą (połączenie banana z czekoladą jest obłędne) lub posypać migdałami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *