Kawowy kogel-mogel
2 min readZajadaliście się w dzieciństwie słodkimi, ubitymi jajkami? Ten staropolski przepis cieszył się ogromną popularnością wśród najmłodszych i starszych. Pora na odświeżenie tego przepisu. W połączeniu z kawą zasmakuje wam ponownie!
Składniki:
– 200ml czarnej kawy
– 1 żółtko
– łyżka brązowego (lub innego) cukru
– odrobina octu
Sposób przygotowania:
Na początku zaparzamy, według uznania, czarną kawę. Oddzielamy białko od żółtka – przyda się tylko to drugie. Ucieramy je z cukrem. Jeśli chcemy uzyskać konsystencję piany, dodajemy odrobinę octu (może być jabłkowy). Na wierzch przygotowanej kawy delikatnie nakładamy kogel-mogel. Smacznego!
Właściwości:
O jajkach powstało już wiele mitów. Niektórzy mówią, że to najlepsze źródło protein. Inni dostrzegają ich negatywny wpływ na poziom cholesterolu. Co naprawdę kryje się w jajkach?
Na wstępie warto zaznaczyć, że jakość jajek i ich zawartość witamin zależą od pochodzenia. Nie tylko ze względów ekologicznych, warto więc wybierać te z wolnego chowu. Zawartość białka w części jadalnej jajka wynosi aż 12,5%. Jest ono niezwykle bogate w aminokwasy, które pomagają budowę ludzkiej masy mięśniowej. Żółtko w ok. 11% składa się z tłuszczu, o wysokim stopniu strawności oraz dużą ilością cholesterolu. Dodatkowo są one źródłem witamin A, D, E oraz K. Ważne jest też duże stężenie witamin z grupy B, zwłaszcza B2. Jajka dostarczą organizmowi także żelaza i fosforu. W niewielkich ilościach zawierają również wapń, potas, magnez oraz mikroelementy. Jedno średniej wielkości jajko to ok. 80 kcal.
Fot. Marlena Orzechowska