Ciasteczka cynamonowo-imbirowe

W supermarketach, by przyciągnąć klienta do zakupu bombek i innych choinkowych ozdób w listopadzie, wystarczy rozpylić korzenny zapach. Podobno działa. Jeśli chcecie rozbudzić w sobie świąteczny nastrój już teraz, wypróbujcie nasz przepis na aromatyczne ciasteczka.

 ciasteczka - podpis

Skład:

– 2 szklanki mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– ½ łyżeczki soli

– łyżeczka cynamonu

– ½ łyżeczki imbiru

– 220 g masła (niecała kostka)

– szklanka cukru trzcinowego

– szczypta cukru waniliowego

– duże jajko

Ucieramy w misce masło i cukier, tak by powstała jednolita masa. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto nie powinno być ani za klejące, ani za suche. Następnie rozwałkowujemy je cienko na blacie oprószonym mąką. Wykrawamy z niego okrągłe ciasteczka (tu przydaje się szklanka). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej ciasteczka i pieczemy w temperaturze 150˚C, aż się zarumienią – około 20 minut.

Smacznego!

DSC_0268

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jeden − 1 =