Kawa cynamonowo-kardamonowa
1 min readPachnąca i rozgrzewająca, czyli kawa na chłodne dni. Czas przygotowania jest równy z długością gotowania wody. Zrobić ją może każdy, bo wystarczy dosypać przypraw. Prościej już być nie może!
Właściwości:
Co ważne cynamon nie tylko nadaje wspaniałego aromatu – jest również znany z korzystnego wpływu na układ trawienny i oddechowy. Działa też antyseptycznie i przeciwgrzybiczo.
Kardamon jest jedną z najwcześniej używanych przypraw na świecie. Wykorzystywali go już Starożytni Egipcjanie dbając w ten sposób o higienę jamy ustnej. Grecy i Rzymianie natomiast używali go jako perfum. Za afrodyzjak uznali go Arabowie. Indianie zaś widzieli w nim lek na otyłość. Współcześnie kardamon, obok szafranu i wanilii, jest jedną z najdroższych przepraw świata. Stosuje się go przy niestrawności i wzdęciach.
Przygotowanie:
Potrzebne będzie:
- kawa mielona
- cynamon
- kardamon
- opcjonalnie mleko
Parzymy 250 ml czarnej kawy. Dosypujemy odrobinę cynamonu i kardamonu. Na koniec dolewamy trochę zimnej wody lub mleka. Smacznego!