22/11/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

6 w 1, czyli jeden sos i 6 różnych dań

4 min read

fot. Stijn Nieuwendijk

fot. Stijn Nieuwendijk
fot. Stijn Nieuwendijk

Ragu, sos boloński czy bolognese – trzy nazwy używane w zależności od regionu. Wykorzystywany jest on przez większość do spaghetti. Pomidory z mięsem mielonym świetnie smakują nie tylko z makaronem. Przygotowaliśmy dla Was sześć prostych dań z tym sosem. 

To podstawa każdej potrawy, a w dodatku jest szybki i prosty w przygotowaniu. Najważniejsze w nim jest mięso, które musi być dobrego pochodzenia, najlepiej sprawdzi się wołowina, ewentualnie indyk. Najbardziej aromatyczne będą świeże i dojrzałe pomidory, ale nadadzą się również te z puszki jak i w postaci przecieru.

Sos boloński

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zioła: bazylia i oregano
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mleka
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka wody
  • por
  • seler naciowy
  • 1/2 pietruszki
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Marchewkę zetrzyj na tarce, a resztę warzyw pokrój na małą kosteczkę. Wlej trochę oleju do garnka, następnie wrzuć pokrojony czosnek i przemieszaj. Chwilę podsmaż i dodaj zioła. Po 2-3 minutach do garnka wrzuć cebulę, kiedy się zeszkli dodaj mięso. Smaż do momentu odparowania wody, mieszaj całość, aby dobrze rozdrobnić mięso. Później wlej szklankę mleka i wody oraz dodaj warzywa. Wymieszaj dokładnie i duś na małym ogniu. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, dodaj pomidory z puszki i przypraw pieprzem i solą.

Tak przygotowaną bazę możesz śmiało wykorzystać do różnych dań. My proponujemy Ci trzy szybkie potrawy na każdą okazję.

Wrapy z ragueburrito-z-miesem-mielonym

Składniki:

  • 3 łyżki sosu rague
  • 1 tortilla
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 liście sałaty
  • 1/3 papryki
  • 1/2 pomidora
  • 2 łyżki startego sera

Przygotowanie:

Wrapa posmaruj majonezem, posyp papryką i pomidorem. Rozłóż na to liście sałaty, ser i dodaj sos rague. Całość zwiń w rulon i przetnij na pół.

Nachosy z sosem

Składniki:

  • 1 opakowanie nachosów
  • sos rague
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • 100g startego sera żółtego

Przygotowanie:

Do naczynia żaroodpornego wrzuć dwie garści nachosów, posyp je odrobiną papryki, dodaj pokrojonego pomidora i starty ser żółty oraz część podgrzanego sosu rague. Tę czynność powtórz dwukrotnie: ułóż kolejno warstwami nachosy, papryka, pomidory, ser i sos. Tak przygotowane danie zapiecz w piekarniku do roztopienia się sera. Ozdób ćwiartkami limonki i natką pietruszki.

Faszerowana paprykapapryka-faszerowana

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • sos rague
  • 1/2 woreczka ugotowanego ryżu
  • 1/2 pomidora
  • natka pietruszki
  • oregano
  • 1/3 sera feta
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Przetnij paprykę u nasady i wydrąż ją. Do sosu rague dodaj ryż, pokrojonego pomidora, natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszaj. Przygotowanym farszem wypełnij papryki a wierzch posyp serem feta, na górę połóż odcięte kapelusze. Nafaszerowane papryki włóż do blaszki i do połowy ich wysokości wlej bulion. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 30 minut.

UWAGA! W ten sam sposób możesz przygotować cukinie. Wystarczy je przekroić na pół, wydrążyć środek i napełnić farszem.

Roladki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • sos rauge
  • tymianek
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Rozwiń ciasto francuskie, podziel je na dwie części. Obie posyp tymiankiem. Na każdej połówce rozłóż równomiernie sos i zwiń je ciasno w rulony. Pokrój je na grubsze kawałki pod kątem, a następnie ułóż na blaszce i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut. Podawaj z sosem jogurtowym.

Pierogi bolońskie

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody
  • sos rague

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski, zrób dołeczek i wlej do niego wodę. Zagarniaj brzegi mąki do środka do momentu aż powstaną kluseczki. Wówczas ponownie zrób dołeczek, wbij jajko. Wyrób ciasto dłońmi. Gdy ciasto będzie gotowe podziel je na części i każdą z nich rozwałkuj. Z rozwałkowanego ciasta wytnij placki. Na placek połóż łyżkę sosu i zlep brzegi, zrób tak z pozostałymi. Ulepione pierogi gotuj w gorącej wodzie do chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Pizza z sosem bolońskimpizza-z-rukola-3

Składniki:

  • 30g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia
  • 200 g startego żółtego sera
  • 1 papryka

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii

Przygotowanie:

Drożdże wymieszaj wraz z łyżeczką cukru, olejem i szczyptą mąki. Do miski wsyp mąkę, sól i wlej wodę oraz rozczyn drożdżowy. Po wyrobieniu ciasta, odstaw je w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. Przecier wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżeczką bazylii. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkuj oraz posmaruj przygotowanym sosem, posyp żółtym serem i pokrojoną papryką. Na koniec gdzieniegdzie rozłóż sos boloński. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Upieczoną pizzę ozdób rukolą.

Smacznego!

P.S. Jeśli przygotujesz, któreś z podanych przez nas dań, możesz dodać jego zdjęcie na Instagrama i nas oznaczyć!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

9 + dwa =