Dlaczego warto jeść awokado?
2 min readAwokado przez Azteków zostało nazwane masłem Boga. Od wieków stosowane było jako afrodyzjak, ponadto jego kora i liście miały leczyć gorączkę i inne dolegliwości. Cenione go za jego maślaną konsystencję i smak. Od jakiegoś czasu awokado znów cieszy się dużą popularnością, szczególnie wśród osób ceniących sobie zdrowy styl życia. Dlaczego?
Owoc awokado pochodzi z drzew, które osiągają do 20 metrów wysokości. Dojrzewa nawet 8 miesięcy. W 100 gramach tego owocu znajduje się aż 160 kalorii, które są niezwykle wartościowe. W wielu badaniach udowodniono, że regularne spożywanie awokado hamuje rozwój różnych schorzeń, między innymi zmniejsza ryzyko chorób serca, zawału, poprawia pracę mózgu, czy pozytywnie wpływa na stan skóry.
Tłuszcze – najliczniejsza grupa składników odżywczych
Na pierwszy rzut oka ilość tłuszczów zawartych w awokado może przerażać. Są to jednak dobre tłuszcze, czyli jednonienasycone. Kontrolują one właściwy poziom cholesterolu i chronią układ krążenia, a ponadto przyspieszają metabolizm. Poza tłuszczami, awokado zawiera wiele innych składników odżywczych, na przykład witaminę K, B6, E, potas, kwas foliowy i mnóstwo innych.
Producent hormonów szczęścia
Kwas foliowy znajdujący się w tym owocu ma duży udział w produkcji serotoniny i noradrenaliny, czyli hormonów szczęścia. Pierwszy ma za zadanie uspokajać, koić nerwy, zaś drugi ma zapewniać nam dynamikę w ciągu dnia. Kwas foliowy zwiększa także płodność i wspiera rozwój dziecka ciężarnej kobiety.
Poza kwasem foliowym w awokado można także znaleźć cynk, który pełni ważną rolę w procesie hamowania rozwoju komórek nowotworowych. Przede wszystkim powstrzymuje raka prostaty, a u kobiet raka piersi.
Czy są jakieś wady?
Awokado mimo wielu plusów ma również wady. Wielu osobom smak tego owocu może nie przypaść do gustu – jest to dość mdły, nijaki produkt. Jego mazista konsystencja również nie należy do najprzyjemniejszych. Poza tym jego cena także może działać na niekorzyść.
Kupując awokado warto zwrócić uwagę na to, czy jest dojrzałe. Można dowiedzieć się tego sprawdzając, czy owoc jest miękki. Poza tym, końcówka powinna odchodzić bez żadnego trudu.
Myślę, że warto wzbogacić dietę o ten produkt, jedząc awokado dostarczamy do naszego organizmu wiele cennych składników odżywczych. Ponadto lista plusów wynikających ze spożywania awokado wydaje się nie mieć końca!