Domowa granola z kawałkami czekolady

Nowy dzień proponujemy rozpocząć od domowej śniadaniowej granoli z kawałkami czekolady. Możemy podać ją np. z jogurtem naturalnym i dodatkiem sezonowym owoców. I od razu z uśmiechem można powitać kolejny dzień tygodnia – nawet jeśli jest dniem pracującym.

domowa-granola-cdn

 

Składniki (na 1 spory słoiczek):

2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki orzechów nerkowca
1/2 szklanki orzechów laskowych lub ziemnych
3 łyżki miodu
3 łyżki oleju
1/2 szklanki soku pomarańczowego
50 g ulubionej czekolady
Miód roztopić w garnuszku razem z olejem i sokiem pomarańczowym. Wszystkie pozostałe składniki (oprócz czekolady) przełożyć do jednej miski i wymieszać. Dodać mieszankę z miodem i całość wymieszać. Przełożyć równomiernie na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez ok. 30-40 min. w temp. 160 stopni. W trakcie pieczenia naszą granolę należy kilka razy wymieszać, by podpiekła się równomiernie. Granola jest gotowa, gdy jest już w pełni sucha. Po wystudzeniu dodajemy posiekaną na drobne kawałki czekoladę – mieszamy całość. Przechowujemy w słoiczku lub puszce.
Smacznego!
domowa-granola-2-cdn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × pięć =