#CDNwspieragastro: Avocado, czyli roślinne królestwo na Wajdeloty!
4 min readJuż od blisko dwóch miesięcy przyglądamy się sytuacji trójmiejskiej gastronomii w ramach akcji #CDNwspieragastro. W naszych tekstach królowały już burgery, makarony, pierogi, a nawet ziemniaki. Dzisiaj nadszedł czas na coś dla tych, którzy preferują wegański tryb życia i żywienia. Avocado Vegan pod tym względem jest według wielu ludzi, tych młodych i starszych, w czołówce lokali w Trójmieście!
W Avocado każdy miłośnik zdrowej, roślinnej kuchni znajdzie coś dla siebie. Aktualnie swoimi pysznymi wytworami raczą Avocado Vegan Bistro oraz Avocado Vegan Spot, znajdujące się we Wrzeszczu w kamienicy przy Wajdeloty 25. Bistrowe menu oferuje kuchnię domową, lunche oraz desery. Krokiety ze szpinakiem, kotlety owsiano-soczewicowe oraz chia z malinami – to tylko niektóre pozycje, jakie znajdziemy w karcie. Przeróżne dania główne, desery oraz przekąski, które możemy zamówić w tym lokalu, charakteryzują się smakiem, świeżością oraz dobrą ceną. A zawartość talerzy oczywiście skupiona jest wokół warzyw, roślin i wegańskich przysmaków – wszystko po to, aby propagować żywienie zdrowe i roślinne. Z kolei Avocado Vegan Spot oferuje nam szeroką gamę śniadań, bajglów oraz burgerów. Możemy wybrać danie na słono albo na słodko – w zależności od naszych zamiłowań i preferencji. W śniadaniowej ofercie znaleźć możemy takie dania jak: jaglanka, tofucznica czy też zupa tom kha. Nie brakuje też curry, kimichi czy batatów oraz pysznych herbat z przeróżnymi, rzecz jasna roślinnymi dodatkami.
Oprócz pysznej kuchni w Avocado panuje też świetna rodzinna atmosfera, co sprawia, że lokal cieszy się dużym zainteresowaniem w Gdańsku. Jak wiadomo, pandemia już od prawie roku stawia sektor gastronomiczny przed nowymi wyzwaniami. Dzisiaj krótkiego wywiadu udzielili mi członkowie #avoteam, którzy powiedzieli mi po krótce, jak funkcjonuje lokal w tym trudnym czasie.
Jak radzicie sobie w czasie pandemii?
Radzimy sobie, jak możemy 😊. Na szczęście posiadamy grono stałych Gości, którzy nas lubią i doceniają oraz zawsze chętnie zamawiają nasze dania. I to dzięki nim możemy nadal funkcjonować, a nasz team nie stracił pracy. To bardzo nas motywuje do działania i do tego, aby się nie poddawać. Co więcej, jesteśmy bardzo zgraną ekipą i wspieramy się wzajemnie każdego dnia, to najcenniejsza wartość. A nasze problemy nie różnią się znacząco od innych, które doskwierają kolegom i koleżankom z branży. Otóż brakuje nam restauracyjnego gwaru, codziennych rozmów i całego tego niezwykłego gastronomicznego klimatu, którym zawsze dotąd żyliśmy.
Czy kolejne ograniczenia wpływają na waszą sytuację finansową?
Kolejne obostrzenia z pewnością nie poprawiają naszej sytuacji finansowej, ale nie chcemy i nie będziemy narzekać, ponieważ nie przywykliśmy do tego, aby załamywać ręce. Bo to nic nie zmieni. Robimy co tylko w naszej mocy, aby utrzymać wszystkie nasze lokalizacje, i jak wspominaliśmy wcześniej, to dzięki naszym Gościom istniejemy. Nie ma co ukrywać – teraz jest trochę inaczej, ale mamy ogromną nadzieję, że wkrótce wszystko będzie jak dawniej.
Czy mimo zamknięcia, nadal wasz lokale cieszą się dużym zainteresowaniem?
Zarówno Avocado SPOT, jak i BISTRO to miejsca, które zawsze tętniły życiem. Teraz gdy nie możemy zapraszać naszych Gości do stolików, wydajemy dania i napoje na wynos oraz dowozimy pod wskazany adres. Stworzyliśmy także ofertę garmażu, w której znajdują się wszystkie nasze roślinne sztosy: sojowe schabowe, krokiety, gołąbki, devolaye oraz różnego rodzaju kiszonki, sosy, pasty i pasztety. Wiedzieliśmy, że jest to na tę chwilę najlepsze rozwiązanie zarówno dla nas jak i dla naszych Gości, którzy mogą przyrządzić sobie avo dania w domowym zaciszu, kiedy tylko będą mieć na to ochotę. Czy zainteresowanie jest mniejsze, czy większe? Uważamy, że proporcjonalne do obecnej sytuacji.
Jak pracownicy radzą sobie w tym trudnym czasie?
Jesteśmy jak rodzina. Wspieramy się wzajemnie i zależy nam na sobie nawzajem. A do tego mamy czas i chęć na to, aby wspierać także innych, piekliśmy i sprzedawaliśmy charytatywne pierniczki na święta, z których dochód przeznaczamy na wsparcie domu dziecka w Sobieszewie, a także przygotowywaliśmy dania dla osób w kryzysie bezdomności oraz seniorów i seniorek, podopiecznych Fundacji Droga. Nikt z naszego teamu nie stracił pracy, ponieważ udało nam się sprawiedliwie podzielić obowiązki. A czy mogłoby być lepiej? Oczywiście, że tak. Ale poczekamy, bo wiemy, że ta sytuacja nie będzie trwała wiecznie.
W jaki sposób można obecnie zamówić od Was jedzenie?
Na tę chwilę można zamawiać dania osobiście w naszych obydwu lokalach na Wajdeloty i zabierać je ze sobą, tu nie można zjeść ich wewnątrz. Dodatkowo dowozimy pod wskazany adres wszystkie potrawy, a także garmaż i napoje, które zamawiane są poprzez stronę internetową lub telefonicznie.
My również serdecznie zachęcamy Was do zamawiania i próbowania specjałów od Avocado! Poniżej zamieszczamy szczegółowe dane kontaktowe oraz linki do social mediów, na których również znajdziecie wiele ciekawych informacji oraz menu. Zapraszamy! W końcu #CDNwspieragastro.
AVOCADO BISTRO
Wajdeloty 25/1
Gdańsk Wrzeszcz
tel. 534 503 666 / zamówienia i dowóz
e-mail: info@avocadovegan.pl
FB: https://www.facebook.com/avocadoveganbistro/
IG: https://www.instagram.com/avocado_vegan_bistro/
Godziny otwarcia:
poniedziałek – niedziela: 11:00-19:00
AVOCADO SPOT
Wajdeloty 25
Gdańsk Wrzeszcz
tel. 794 777 325 / zamówienia i dowóz
e-mail: spot@avocadovegan.pl
FB: https://www.facebook.com/avocadospot/
IG: https://www.instagram.com/avocado_vegan_spot/
Godziny otwarcia:
poniedziałek: 10:00-19:00
niedziela: 10:00 – 18:00