Czekoladowo-orzechowy krem jak Nutella
1 min readWszyscy lubimy znany ze sklepu krem czekoladowo-orzechowy. Bardzo podobny możemy uzyskać w domu z czekolady, orzechów laskowych, odrobiny mleka i masła. Wtedy przynajmniej jesteśmy świadomi jakości użytych składników i możemy sięgać po niego z mniejszymi wyrzutami sumienia.
Składniki (na dwa małe słoiki kremu):
100 g mlecznej czekolady
60 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
1 szklanka mleka
200 g orzechów laskowych
Orzechy wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 12 minut. Następnie przekładamy gorące orzechy na ściereczkę, zawijamy i pocieramy, pozbywając się w ten sposób skórki. Wkładamy oczyszczone orzechy do melaksera i miksujemy do momentu aż masa zrobi się płynna i gładka. Mleczną i gorzką czekoladę, masło oraz mleko umieszczamy w garnuszku – podgrzewamy całość na małym ogniu do roztopienia czekolady i masła. Wlewamy do orzechów i całość miksujemy przez chwilę do połączenia. Przelewamy krem do słoiczków i wkładamy do lodówki, by nabrał odpowiedniej konsystencji (najlepiej na całą noc). Podajemy z ulubionym pieczywem, a przechowujemy w lodówce.
Smacznego!