23/11/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Postaw na makaron, czyli pomysły na smaczny lunch

2 min read

Dzień na uczelni to nie tylko przebywanie na wykładach, to także przerwy, podczas których wypadałoby zjeść coś pożywnego, aby mieć siłę na resztę dnia. Odżyw ciało i mózg  zamiast klasycznej kanapki, spróbuj przygotować danie, które jest bardziej wartościowe i nasyci Cię na dłużej. Przedstawiamy dwie propozycje na pyszne sałatki z makaronem w roli głównej.

 

 

Makaron z sosem jogurtowym, groszkiem i wędliną

Czas przygotowania: 15 minut

Cena: ok.10 zł

Porcja dla: 2-3 osób

Składniki:
– 500 g makaronu

– ok.100 gram wędliny (dowolnie wieprzowej lub drobiowej )

– 200 g (kubeczek) jogurtu naturalnego (można użyć także śmietany 12%)

– łyżka majonezu

– 1 ząbek czosnku

– przyprawy (według uznania).

Sposób przygotowania:

1. Makaron wrzucamy do osolonej wody i gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
2. Szynkę kroimy w kostkę, groszek odsączamy z zalewy. Ząbek czosnku przeciskamy lub kroimy w drobną kostkę. Wszystko wrzucamy do miski.
3. Odcedzamy makaron, przestudzamy, wrzucamy do pozostałych składników. Dodajemy jogurt naturalny oraz łyżkę majonezu, przyprawiamy wedle uznania.

Sałatka z białej fasoli z makaronem i sosem jogurtowym

Czas przygotowania: 20 minut
Cena: ok.10 – 12 zł
Porcja dla: 2-3 osób

Składniki:
– 300 g makaronu

– pół puszki fasoli konserwowej białej

– 3 – 4 ogórki konserwowe (lub kiszone)

– średniej wielkości papryka czerwona

– 3-4 plasterki dowolnej chudej wędliny

Sos:
– mały kubeczek jogurtu naturalnego (ok.200 g)

– 2 łyżki majonezu

– 2 ząbki czosnku

– sól i pieprz oraz inne przyprawy do smaku (warto dodać odrobinę soku z cytryny).

Sposób przygotowania:

1. Makaron wrzucamy do osolonej wody i gotujemy według czasu podanego na opakowaniu.
2. W czasie gdy makaron się gotuje, fasolę wrzucamy na sitko i obmywamy z zalewy. Szynkę, ogórki oraz paprykę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Do składników dodajemy odsączoną fasolę.
3. Makaron odcedzamy, hartujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy sos.
4. W małej miseczce mieszamy jogurt naturalny z majonezem. Dodajemy przeciśnięty czosnek, przyprawy i (niekoniecznie, ale warto) odrobinę soku z cytryny.
5. Do miski z warzywami dodajemy makaron. Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy sos i ponownie mieszamy tak, aby rozprowadzić go równomiernie.

Każdy z tych przepisów można modyfikować dowolnie, uzupełniać o ulubione smaki. Warto dodać nasiona, kiełki lub orzechy, które odżywią mózg. Świeże potrawy smakują najlepiej, dlatego też, jeżeli nie mamy zbyt dużo czasu rano, a chcemy zabrać ze sobą sałatkę np. na uczelnię, najlepiej skomponować ją wieczorem, a rano tylko dodać sos. Pamiętajmy, że makaron ma wiele odmian i nie musimy ograniczać się do jednego. Warto zdecydować się na odmiany pełnoziarniste, osoby na diecie bezglutenowej natomiast mogą użyć makaronu kukurydzianego lub ryżowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziesięć + piętnaście =