25/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Mazurek fit, czyli jak dbać o linię na Wielkanoc

2 min read

http://foter.com/f/photo/4523083391/2e4351a8e2/

http://foter.com/f/photo/4523083391/2e4351a8e2/
http://foter.com/f/photo/4523083391/2e4351a8e2/

Święta, święta… a po świętach miesiąc walki z nagromadzonym po wielkanocnych ciastach tłuszczykiem. Brzmi znajomo? Owszem! My jednak wiemy jak przygotować świąteczne słodkości, aby kalorie nie poszły w biodra. Panie i Panowie, przed Wami mazurek fit!

Składniki:

spód:

250g mąki orkiszowej

160g oleju kokosowego

4 łyżki syropu klonowego lub 8 łyżek brązowego cukru

szczypta proszku do pieczenia (opcjonalnie)

kilka łyżek zimnej wody

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

krem orzechowy:

200g gładkiego masła orzechowego

5 łyżek syropu klonowego

1 łyżka soku z cytryny

dekoracja:

10 suszonych moreli

płatki migdałowe

polewa czekoladowa (40g czekolady + 2 łyżeczki oleju roślinnego) lub czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej

Wykonanie:

spód:

1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojony olej kokosowy w postaci stałej i miksujemy mikserem ok 1 minuty aż powstanie kruszonka.

2. Dodajemy syrop klonowy, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Miksujemy dalej aż składniki się połączą w jednolitą kulę. W razie potrzeby skrapiać ciasto niewielką ilością zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez 45 minut w lodówce.

3. Pomiędzy dwoma arkuszami papieru rozwałkowujemy ciasto (jeśli się kruszy wystarczy chwilę je ogrzać w dłoniach, zlepiając je). Przenosimy na spód prostokątnej formy (najlepiej o wymiarach 20 x 30 cm), odklejamy górny papier, a brakujące miejsca doklejamy palcami. Brzegi formujemy w wałeczki.

4. Pieczemy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

5. Po upieczeniu całkowicie chłodzimy.

krem orzechowy:

1. Masło orzechowe dokładnie mieszamy z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Rozsmarowujemy na spodzie.

2. Dekorujemy morelami, płatkami migdałów i polewą czekoladową (roztapiamy czekoladę z dodatkiem oleju). Gotowego mazurka możemy schłodzić w lodówce albo podawać od razu.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery × 2 =