06/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

5 sposobów na… ciasto francuskie na słono

3 min read
parówki w cieście francuskim

Domówka już jutro, a Ty wciąż nie masz pomysłu co zaserwować gościom? Kolega właśnie zadzwonił, że o 18 robi grilla, a Ty nie wiesz w jakie przekąski się „uzbroić”, aby wszystkim smakowało? Przyjaciółka wysłała do Ciebie smsa, że właśnie wychodzi z pracy i będzie u Ciebie za godzinę, a że jest piekielnie głodna to miło byłoby przywitać ją szybkim daniem serwowanym na ciepło?

Zamiast biegu do najbliższej Żabki po zupkę chińską czy chipsy, proponujemy zdrowsze rozwiązanie. I choć „zdrowsze” często kojarzy nam się z brakiem smaku albo z gotowanymi warzywami, które zawsze serwuje nam babcia to tym razem gwarantujemy raj dla podniebienia i oka.

1. Pierwszym pomysłem na ciasto francuskie na słono są serowe ślimaki.

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

4 czubate łyżki pikantnego ketchupu (zamiast niego można dać np. sos czosnkowy czy tatarski)

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka oregano

pół łyżeczki granulowanego czosnku (do smaku w przypadku kiedy dajemy ketchup zamiast innego sosu)

szczypta soli i pieprzu do smaku

ok. 10 plasterków szynki

ok. 10 plasterków sera

Wykonanie:

1. Ketchup (lub sos czosnkowy) łączymy z przyprawami i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy przygotowanym sosem. Całość zawijamy (rolujemy, złapawszy za dłuższy brzeg). Kroimy na plasterki o szerokości ok. 2 cm.

3. Gotowe ślimaczki pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut (do zarumienienia ciasta).

2. Kolejnym prostym przepisem jest ciasto francuskie w formie do muffinek.

ciasto francuskie w muffinkowej formie

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 papryka pokrojona w małe plasterki

kilka plastrów sera pokrojonych na kawałki

kilka plastrów szynki pokrojonych na kawałki

1 jajko

przyprawy (np. sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra)

Wykonanie:

1. Z ciasta francuskiego wykrawamy 12 kwadratów.

2. Foremkę smarujemy masłem i wkładamy w otwory kwadraty ciasta. Na spód wsypujemy część przypraw. Napełniamy ciasto kawałeczkami papryki, szynki, sera i posypujemy przyprawami.

3. Rogi ciasta zaginamy do środka.

4. Smarujemy z wierzchu rozbełtanym jajkiem.

5. Pieczemy ok. 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

3. Z czym jeszcze dobrze łączy się ciasto francuskie? Z oliwkami!

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 słoik zielonych oliwek nadziewanych papryką

1 roztrzepane jajko

Wykonanie:

1. Ciasto francuskie kroimy na paski o szerokości oliwki.

2. Paskami ciasta obejmujemy oliwki w taki sposób, że na środku każdego paska kładziemy oliwkę i owijamy ją wstążkami z ciasta z jednej i drugiej strony. Kładziemy następną oliwkę i znowu owijamy ciastem.

3. Oliwki owinięte w ciasto kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nabijamy na patyki od szaszłyków i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

4. Pieczemy ok 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (aż do zarumienienia się ciasta).

4. Mamy też przepis dla totalnych leniuchów. Kwadraty z ciasta francuskiego z mozzarellą i pomidorami.

kwadraty z ciasta francuskiego

 

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

starty ser mozzarella

2 pomidory pokrojone w plastry

łyżeczka ziół prowansalskich

kilka listków świeżej bazylii

łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie; może być czosnkowa dla lepszej głębi smaku)

sól, pieprz

Wykonanie:

1. Ciasto francuskie kroimy na nieduże kwadraty.

2. Rozkładamy je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia tak, aby zachować między nimi niewielki odstęp.

3. Kwadraty posypujemy serem, kładziemy na nie plastry pomidorów i posypujemy przyprawami (zioła prowansalskie, sól, pieprz).

4. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (do zarumienienia się ciasta).

5. Podajemy ze świeżą bazylią. Możemy też skropić odrobiną oliwy.

5. Na koniec coś dla typowych mięsożerców: parówki w cieście francuskim.

Składniki:

8-10 parówek

1 opakowanie ciasta francuskiego

kilka plastrów żółtego sera

ketchup lub sos pomidorowy

Wykonanie:

1. Obieramy parówki z osłonek.

2. Ciasto kroimy w prostokąty w taki sposób, aby łatwo było zawinąć w nie parówki i ser.

3. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (aż do zarumienienia się ciasta).

4. Podajemy z keczupem lub sosem pomidorowym.

Zapraszamy do próbowania i… smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 × cztery =