06/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

Zimowy sernik

3 min read

cheesecakeSzare popołudnia i zimne wieczory sprawiają, że jedyną rzeczą, o której myślisz, jest schowanie się pod kocem z ogromną tabliczką czekolady? Mamy dla Ciebie przepis na sernik, dzięki któremu zimowa aura nie będzie Ci straszna! Ten czas w roku ma kilka zalet. Ciasteczka korzenne tylko teraz smakują tak doskonale, a cynamon pachnie tak intensywnie. I przede wszystkim: każdą fałdkę na brzuchu można ukryć pod ciepłym swetrem!

Jeśli malinowa herbata z cytryną to za mało na zimowy nastrój, koniecznie spróbuj zimowego sernika. Zamiast do sklepu po czekoladę, idź do kuchni i upiecz to nieprzyzwoicie smaczne ciasto. Jego zapach natychmiast poprawi Ci humor, a smak wynagrodzi każdą chwilę poświęconą na jego przygotowanie!

Cynamon nie tylko nadaje twarogowi piękną barwę, ale też wspaniale rozgrzewa w zimne wieczory. Migdały przyjemnie chrupią pod zębami, a sól wspaniale przełamuje słodycz karmelu i podkreśla intensywność cynamonu. Ciasto jest lekkie i wilgotne, dlatego nawet nie zauważysz, że sięgasz po kolejny kawałek.

Składniki:

spód:

-200 g ciasteczek korzennych

-70 g blanszowanych migdałów

-100 g roztopionego i schłodzonego masła

-2 łyżki amaretto (opcjonalnie)

masa serowa:

-1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu (może być z wiaderka*)

-150 ml mleka

-4 jajka

-2 płaskie łyżeczki cynamonu

-150 g cukru

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

polewa:

– 50 g masła

-200 g brązowego cukru

-50 ml wody

-75 ml śmietanki kremówki

– pół łyżeczki soli morskiej (najlepiej gruboziarnistej)

 

Przygotowanie:

Natłuszczamy dno okrągłej formy do pieczenia o średnicy 23 cm. Ciasteczka korzenne i migdały kruszymy w blenderze. Dodajemy masło i likier. Dokładnie mieszamy i wysypujemy na dno tortownicy. Wyrównujemy za pomocą płaskiej drewnianej lub silikonowej łyżki i przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy na 30 minut do lodówki.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 150°C. Wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Dzięki parze wodnej sernik nie przesuszy się, będzie miał kremową strukturę, a jego powierzchnia nie popęka.

Twaróg mieszamy z mlekiem i cukrem na wolnych obrotach. Następnie wbijamy po jednym jajku. Miksujemy tylko do momentu połączenia składników. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i cynamon, delikatnie mieszamy. Masę serową przelewamy na kruchy spód. Pieczemy przez 60 min, w tym czasie nie otwieramy piekarnika. Upieczony sernik najlepiej zostawić w piekarniku do wystygnięcia.

W rondelku z grubym dnem zagotowujemy wodę. Wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, nie mieszając, a jedynie od czasu do czasu kręcąc garnkiem. Gdy cukier nabierze złotobrązowej barwy i stanie się przejrzysty, zdejmujemy rondel z ognia. Dodajemy śmietankę i masło, energicznie mieszamy. Należy być bardzo ostrożnym, bo karmel może pryskać. Karmel mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie dodajemy pół łyżeczki soli. Po ostygnięciu ozdabiamy sernik słonym karmelem. Dzielimy się z najbliższymi, jemy z uśmiechem i zapominamy o mrozie za oknem!

 

*Jeśli zdecydujesz się na twaróg z wiaderka, zwróć uwagę na jego skład. Im krótszy, tym lepszy! Unikaj tych, które w składzie mają mączkę chleba świętojańskiego, mleko w proszku lub sztuczne aromaty. Jakość składników ma ogromny wpływ na smak sernika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − dziesięć =