Czekoladowe trufle, czyli jadalne prezenty
1 min readWszystko przed świętami robisz na ostatnią chwilę i nie masz nadal pomysłu na prezenty dla bliskich? Przygotuj domowe pralinki, włóż do ozdobnego pudełka i zachwyć nimi swoją rodzinę! Trufle można obtoczyć w kakao bądź polać roztopioną czekoladą i posypać migdałami.
Składniki (na ok. 12 pralinek):
125 g mascarpone
80 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
80 g mielonych migdałów
Oraz:
150 g gorzkiej czekolady
posiekane migdały
lub
kakao
Gorzką czekoladę i mleczną oraz masło umieszczamy w misce i roztapiamy całość nad kąpielą wodną. Odstawiamy do ostygnięcia. Serek mascarpone umieszczamy w misce i miksujemy przez ok. 30 sekund. Następnie dodajemy stopniowo roztopioną czekoladę i całość łączymy łyżką. Na koniec dorzucamy mielone migdały. Masę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie lepimy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie nasze pralinki obtaczamy w kakao bądź w roztopionej nad kąpielą wodną czekoladzie i posypujemy posiekanymi migdałami.
Smacznego!