22/11/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

5 sposobów na ziemniaka

4 min read
fot. Alyssa

fot. Alyssa

Ziemniak jest źródłem białka, skrobi i witamin C oraz B. Zawiera również cenne składniki mineralne, makro i mikro elementy, takie jak potas, fosfor, magnez, kwas foliowy, wapń i żelazo. Dziś proponujemy kilka dań z tym pysznym warzywem.

Frytki

Każdy zna na nie przepis, ale 5 pomysłów na ziemniaka bez niego by się nie odbyło. Kiedy nie mamy czasu na przyrządzanie obiadu, to najlepiej po prostu usmażyć pyszne frytki. Ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Mogą też służyć, jako zamienniki do tradycyjnych gotowanych ziemniaków.

fot. Luke Reynolds
fot. Luke Reynolds

Składniki:

ziemniaki

olej rzepakowy

sól

sos

w zależności od upodobań można dodać mieloną paprykę lub zioła

Ziemniaki obieramy ze skórki i myjemy. Kroimy w słupki (cienko lub grubo w zależności od upodobań). Osuszamy je ręcznikiem. Następnie smażymy na mocno rozgrzanym na patelni oleju (możemy to sprawdzić wrzucając jedną frytkę – jeśli wokół niej będą tworzyć się bąbelki, to wrzucamy resztę). Gdy frytki się smażą, drewnianą lub plastikową łopatką, od czasu do czasu mieszamy je w patelni. Kiedy będą zarumienione, to znaczy, że są już gotowe.

Żeby nie były mocno nasiąknięte olejem, wykładamy je na ręcznik papierowy i lekko osuszamy. Następnie solimy. Możemy też dodać zioła oraz sos.

Do przygotowania sosu będą potrzebne majonez, ketchup, musztarda, sok z cytryny, czerwona ostra papryka, sól oraz pieprz. Mieszamy po dwie łyżki majonezu z ketchupem i musztardą. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy. Całość mieszamy i gotowe.

Placki ziemniaczane

fot. Julia
fot. Julia

Placki ziemniaczane powinny mieć złoto-brązowy kolor i być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Są pyszne, gdy dodatkowo posypiemy je cukrem lub solą. Można też zrobić z nich placek po węgiersku lub polać śmietaną czy roztopionym serem.

Składniki:

ziemniaki

cebula

szczypta  soli

jajko

trochę  mąki

olej roślinny

Na początek ziemniaki obieramy ze skóry i myjemy. Następnie obieramy też cebulę i trzemy warzywa na tarce. Do startych ziemniaków dodajemy sól oraz mąkę, zawartość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki od 3 do 5 minut z każdej strony. Gotowe placki dobrze jest odłożyć na talerz z wyłożonym ręcznikiem papierowym, by zebrał zbędny tłuszcz. Jemy zaraz po usmażeniu z ulubionym dodatkiem.

Pieczone ziemniaki ze szpinakiem

Na obozach pieczone ziemniaki to danie obowiązkowe. W domu jednak również możemy je przygotować, wystarczy tylko piekarnik.

fot. joshchua
fot. joshchua

Składniki:

ziemniaki

mrożony szpinak

5 dużych ząbków czosnku

2 łyżki naturalnego jogurtu

kozi ser lub oscypek

oliwa z oliwek

masło klarowane

majeranek/tymianek/sól morska

koperek

Ziemniaki dokładnie myjemy i nie obieramy ich, a nacieramy oliwą z tymiankiem oraz majerankiem. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Blaszkę albo foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ziemniaki. Pieczemy przez 20 minut i po upływie tego czasu, przewracamy je na drugą stronę i ponownie pieczemy przez następne 20 minut.

Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią 2 łyżki klarowanego masła oraz szpinak. Dodajemy obrany oraz posiekany czosnek, solimy. Na koniec duszenia dodajemy jogurt.

Każdego ziemniaka należy pokroić do 2/3 głębokości. W powstałą szczelinę nakładamy gorący szpinak oraz kilka plasterków koziego sera (lub oscypka). Możemy posypać koperkiem i podać na jogurcie.

Chipsy

fot. bour3
fot. bour3

Nie ma zdrowszych i smaczniejszych chipsów niż te zrobione we własnej kuchni. Te ze sklepu często nas kuszą, jednak warto z nich zrezygnować dla tych z poniższego przepisu.

Składniki na porcję dla dwóch osób:

450g ziemniaków

2 duże łyżki oleju

sól

Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni C. W tym czasie myjemy i suszymy ziemniaki. Kroimy je na równe plasterki, a następnie rozkładamy pokrojone kawałki na blaszce piekarnika. Polewamy je olejem i solimy. Pieczemy przez 30-40 minut do momentu, aż staną się zarumienione i chrupiące.

Chipsy będą jeszcze pyszniejsze z ostrą salsą. Do jej przygotowania potrzebne będą 3 dojrzałe pomidory, 1 połówka cebuli, pół świeżego lub szczypta sproszkowanego chili, 2 duże łyżki świeżej kolendry, 1 limonka lub cytryna, szczypta cukru, soli oraz pieprzu.

Zaczynamy od pokrojenia pomidorów i cebuli na drobne kawałeczki. Później oczyszczamy chili z pestek i siekamy. Mieszamy pomidory, cebulę, chili, kolendrę, cukier i odrobinę soku z limonki albo cytryny. Na koniec solimy i pieprzymy.

Ziemniaki smażone w omlecie

fot. Coyoty
fot. Coyoty

Składniki:

8-10 ziemniaków

4 łyżki stołowe masła

2 jajka

½ szklanki mleka

2 cebule

zielenina (pietruszka/bazylia)

sól

oliwa

 

Gotowane ziemniaki kroimy w niewielkie kostki i smażymy. Następnie solimy i zalewamy mieszaniną  jajek z mlekiem. Całość zapiekamy w piekarniku. Do ziemniaków dodajemy smażoną cebulę. Przed podaniem można posypać zieleniną.

Jesień to pora roku, w której królują ziemniaki, a ilość przepisów na ich przyrządzanie jest nieograniczona. Może wy też znacie jakieś ciekawe pomysły? Podzielcie się z nami w komentarzach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jedenaście + dwanaście =