19/12/2024

CDN

TWOJA GAZETA STUDENCKA

5 sposobów na buraka

5 min read
fot. or hiltch
fot. or hiltch

Beta vulgaris, czyli burak zwyczajny. Czy komukolwiek trzeba go przedstawiać? Ta swojska roślina kojarzy się głównie z pospolitym (acz smacznym) zaprawianiem. Z półek polskich spiżarni zachęcająco uśmiecha się do nas gromada słoików, których zawartość stanowi zwykle dodatek do tradycyjnego obiadu. Dziś proponujemy więc buraka w roli głównej. 

Burak na przystawkę

(na podstawie przepisu Jo Pratt)

Nie brzmi to zbyt wyrafinowanie, ale nie dajcie się zwieść. Przystawka, którą chcemy zaproponować to buraczane carpaccio. Do przygotowania nie potrzebujemy ani jednego skomplikowanego, czy nad wyraz drogiego składnika. To w prostocie tkwi jego siła. Przystawkę w końcu podajemy na sam początek, a pierwsze wrażenie jak wiadomo, jest najważniejsze. To carpaccio zaskakuje delikatnym smakiem, opartym na skromności w doborze składników. Kto pomyślałby, że odrobina kremowego sera ricotta w połączeniu z dowolnymi orzechami i garścią ziół zamieni buraka w danie godne szefa kuchni?

Składniki:

– 3 duże buraki

– 200 g ricotty

– cytryna

– oliwa i ocet balsamiczny

– garść ulubionych orzechów (włoskich, nerkowców lub laskowych)

– dowolne suszone zioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie)

– sól i pieprz do smaku

– rukola (opcjonalnie)

Buraki myjemy, obieramy i nakłuwamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiając ziołami, solą i pieprzem. Polewamy je oliwą. Tak przygotowane powinny piec się około 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy sos. Mieszamy ricottę z ziołami i łyżką soku z cytryny. Siekamy wybrane orzechy i prażymy je na patelni 10 minut.

Upieczone buraki kroimy w cieniutkie plasterki. Układamy je w okrąg, doprawiamy łyżką octu balsamicznego i łyżką oliwy. Talerz przyozdabiamy zieleniną i łyżką ricotty. Posypujemy prażonymi orzechami. Voila!

Szybka zupa z buraków

fot. aperturefoto
fot. aperturefoto

Najbardziej znaną zupą, której głównym składnikiem są burki jest barszcz. Barszcz z uszkami, makaronem lub w wersji po ukraińsku – z fasolą i kapustą. Są to jednak dość pracochłonne dania. Jeśli macie ochotę na szybką, ale wciąż pożywną zupę buraczaną, naszą propozycją jest krem z tego warzywa. Sycący, ale nie tuczący – z pewnością skradnie serca wielbicieli barszczopochodnych. W wersji, którą chcemy zaproponować jest to zupa pikantna i gęsta, zatem idealna na wciąż jeszcze chłodne zimowe popołudnia.

Składniki:

– 5 dorodnych buraków

– 3 ziemniaki średniej wielkości

– 1 litr wody

– włoszczyzna

– ząbek czosnku

– korzeń imbiru

– kwaśna śmietana

przyprawy:
– 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne

– 1 łyżka imbiru

– 1 łyżeczka tymianku

– sól i pieprz do smaku

Bulwy myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy wywar z włoszczyzny. Łączymy go z burakami i ziemniakami. Gotujemy 30 minut lub do uzyskania miękkości warzyw. Wyjmujemy włoszczyznę (zostawiamy jedynie buraki z ziemniakami). Doprawiamy przyprawami. Ścieramy około łyżeczki korzenia imbiru, przeciskamy ząbek czosnku przez praskę. Łączymy z zupą. Miksujemy. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż do zagotowania. Podajemy z łyżką gęstej śmietany.

Wegański burger

fot. zane mulligan
fot. zane mulligan

Przyznajemy, że wegańskie burgery to już żadna nowość. Być może nie każdy zdążył się do nich przekonać, ale każdy o nich słyszał. Zaletą nowego trendu jest to, że nie zapycha naszych żył cholesterolem. Jeśli więc nie jesteście żywieniowymi ksenofobami, słodki burak to niezły zamiennik soczystej wołowiny. Burczany burger, będąc lżejszą odmianą swojego amerykańskiego brata, potrafi zaspokoić brzuch największego łakomczucha.

Składniki do przygotowania kotleta:

– 2 szklanki startych drobno buraków

– 2 szklanki kaszy jaglanej

– 1/2 niedużej cebuli

– 1 szklanka bułki tartej

– 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki

– 3 łyżki mąki

– 3 ząbki czosnku

– 3 łyżki oleju

– sól i pieprz do smaku

– dowolne suszone zioła (opcjonalnie)

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Surowe buraki ścieramy na małym oczku. Drobno siekamy cebulę i żabki czosnku. Mieszamy wszystkie składniki, wyrabiając zwartą masę. Jeśli nie jest odpowiednia, dosypujemy więcej bułki tartej. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formujemy kotlety i układamy je na blaszce, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut.
Jeśli chodzi o dodatkowe składniki, polecamy użycie własnej wyobraźni. Kotlet z buraków komponuje się świetnie z pieczonymi warzywami (również pieczonymi burakami!) i każdym rodzajem sera.

Nasze propozycje:

– świeża rukola

– świeże liście botwiny

– ser feta

– grillowane warzywa (papryka, bakłażan, cukinia, burak)

– piórka czerwonej cebuli

– łyżka oliwy/jogurtu naturalnego/sosu czosnkowego

Sałatka z burakiem

Sałatka jest daniem na mniejszy apetyt. Najprostszym z możliwych. Przyrządzenie tego świeżego posiłku zajmuje niewiele czasu, a cieszy żołądek. Ze słodkością naszego głównego bohatera świetnie kontrastuje słony ser feta oraz gorzkawy smak rukoli lub szpianaku. To dobre danie zarówno do zabrania na uczelnię, jak i na leniwe popołudnie w domu.

kaboompicsSkładniki:
– 2 ugotowane lub upieczone buraki

– opakowanie rukoli/szpinaku

– 100 g fety

– garść ziaren słonecznika i dyni

– garść orzechów włoskich
Dressing:
– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1 łyżka ziół prowansalskich

– 1 łyżka oregano

– ząbek czosnku

– sól i pieprz do smaku

Buraki i ser kroimy w kostkę. Mieszamy z zieleniną, orzechami i nasionami. Łączymy ze składnikami dressingu. Gotowe!

Ciasto francuskie z burakami

To znane i lubiane ciasto łączone był już nieraz z niejednym warzywem. Również burak darzy sympatią jego kruchość i uniwersalność. Do przygotowania możemy wykorzystać gotowe ciasto francuskie, dostępne w większości supermarketów. Choć nie dorównuje ono domowym wypiekom, sprawdza się jako zamiennik, jeśli brakuje wam czasu lub chęci. Tym razem z karty serów wybieramy twaróg kozi w kompozycji z migdałami, szpinakiem i szczypiorkiem.

Składniki:

– 3 upieczone lub ugotowane buraki

– pęczek szczypiorku

– 100 g koziego twarogu

– opakowanie świeżego szpinaku

– garść posiekanych drobno migdałów

– ciasto francuskie

– oliwa

– 2 łyżki octu balsamicznego

– tymianek (suszony lub gałązki)

– sól i pieprz do smaku

– natka pietruszki

do-not-touch-my-food
fot. do-not-touch-my-food

Buraki obieramy i gotujemy/pieczemy. Ostudzone kroimy w cienkie plasterki.

Przygotowujemy marynatę z 2 łyżek octu balsamicznego, 2 łyżek oliwy, łyżeczki tymianku i soli. Zalewamy nią gotowe buraki. Szczypiorek drobno siekamy. Szpinak płuczemy i pozbawiamy łodyżek. Odkładamy garść, a resztę dusimy około 5 minut ze szczypiorkiem, wcześniej doprawiając solą i pieprzem.

Ciasto rozkładamy na blaszce lub układamy w formie, wykładając kolejno plasterki buraka i szpinak. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Pieczemy kilkanaście minut. Pod koniec pieczenia całość posypujemy rozdrobionym twarożkiem. Gotowe danie przyozdabiamy świeżym szpinakiem lub pietruszką i migdałami.

Mamy nadzieję, że te kilka przepisów zainspiruje was do kreatywnego wykorzystywania buraka. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa × 2 =