Walentynkowe słodkości
3 min readJedni świętują w parach, inni zaszywają się w domach z filmem. Wszystkim proponujemy kilka przepisów, które osłodzą Walentynki. Różowe babeczki arbuzowe, kruche ozdabiane ciasteczka i czekoladowe muffiny z maślanym kremem – koniecznie wypróbujcie.
1. Kruche ciasteczka z lukrem królewskim
Ten przepis pojawił się w CDN-ie dokładnie rok temu. Te kruche ciasteczka sprawdzają się przy każdej okazji. Ozdobione dodatkowo kolorowym lukrem królewskim idealnie wpiszą się w nastrój. Przepis na lukier królewski znajdziesz tutaj. Dodaj koniecznie kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego.
1,5 szklanki cukru pudru
kostka masła
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub łyżeczka cukru migdałowego
1 łyżeczka wanilii lub ekstraktu
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
W dużej misce utrzyj na gładką masę cukier puder, cukier/ekstrakt migdałowy i masło. Dodaj jajko, wanilię i dokładnie wymieszaj. W innej misce przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wsyp mieszankę do mokrej masy. Zagnieć ciasto, podziel na dwie porcje i włóż do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie, wyłóż ciasto na opruszony mąką blat i rozwałkuj na niezbyt gruby placek. Wykrój ciasteczka w kształcie serduszek i przełóż je na blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i nasmarowaną tłuszczem.
Piecz w temperaturze 150 stopni przez ok. 10 minut (piekarnik musi być nagrzany).
2. Arbuzowe muffiny
Dla tych muffinek warto zaopatrzyć się w kawałek arbuza. Delikatny różowy kolor uzyskasz bez barwnika, ale warto podkręcić ich kolor choćby odrobiną. Z podanych niżej składników wyjdą dwie porcje babeczek.
250 g margaryny
1 szklanka cukru
3 jajka
1,5 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę
2 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
300 ml jogurtu naturalnego
czerwony barwnik – opcjonalnie
Czerwony miąższ arbuza oddzielamy od skórki, kroimy w mniejszą kostkę i dokładnie blendujemy. W dużej misce łączymy wszystkie składniki mikserem. Kostkę margaryny najlepiej pokroić w mniejsze kawałki i dopiero dodać do składników. Dolewamy masę arbuzową. I bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być delikatnie różowe. By podnieść kolor wystarczy dodać nieco czerwonego barwnika spożywczego. Przeważnie dodaje się 2-3 krople.
Formę na muffiny natłuszczamy lub wykładamy papilotkami i napełniamy masą. Ciasta starczy na ok. dwie porcje. Pieczemy w temp. 160C aż muffinki wyrosną, czyli ok. 25 minut.
3. Czekoladowe muffiny z maślanym kremem
Żeby dopełnić to różowe zestawienie konieczny będzie jakiś wypiek z kremem. A skoro mamy Walentynki, to nie byle jaki bo różowy. Tu ponownie króluje czerwony barwnik. Upieczcie swoje ulubione muffiny i przystrójcie naszym kremem.
200 g mąki
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
2-3 łyżki mleka
120 g masła
2 jajka
tabliczka gorzkiej czekolady
Najpierw zabieramy się za muffiny. Do miski wsyp wszystkie sypkie składniki i dokładnie wymieszaj. Rozpuść masło w małym rondelku i ostudź. Do suchych składników wbij dwa jajka, dodaj masło. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj ją do pozostałych składników. Wszystko wymieszaj i jeśli będzie zbyt gęste dodaj mleko. Piecz ok. 25 min. w temp. 150C.
Składniki na krem:
120 g masła
2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
aromat waniliowy
czerwony barwnik spożywczy
Masło pokrój w drobną kostkę, przełóż do głębokiej miski i miksuj na gładką masę. Dodaj partiami cukier puder. Po 2-3 minutach dodaj aromat, barwnik i mleko. Miksuj masę przez 10 minut, tak by drobinki cukru były jak najmniej wyczuwalne. Wstaw krem do lodówki na godzinę.
Udekoruj nim ostudzone babeczki i gotowe.