Smak świąt – kawa marcepanowa
1 min readŚwiąteczne przygotowania są już w trakcie. Kiedy już ulepicie pierogi i upieczecie pierniczki, zróbcie sobie przerwę! Czas na pyszną kawę marcepanową. Dzięki temu aromatowi poczujecie świąteczną atmosferę!
Składniki:
− 200 ml świeżo zaparzonej kawy
− 150 ml mleka
− 30 g masy marcepanowej
Sposób przygotowania:
Zgodnie ze zwyczajem – zaparzamy kawę. Doprowadzamy do wrzenia ok. 30 ml wody. Masę marcepanową kruszymy (rwiemy) i wrzucamy do kubka. Następnie trzeba zalać go wrzątkiem i mieszać do rozpuszczenia. Dolewamy zaparzonej kawy i znów mieszamy. Mleko spieniamy w osobnym naczyniu, po czym dodajemy do kawy. Teraz wystarczy się delektować marcepanowym smakiem kawy!
Właściwości:
Marcepan to nic innego jak zmielone migdały z cukrem i olejkiem migdałowym. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego panis martius, co dosłownie oznacza chleb Marka. Tradycja wypiekania marcepanu przybyła do Polski już w średniowieczu, prawdopodobnie wraz z najazdem tureckim. Jak to bywa, w przypadku dobrych rzeczy, toczy się spór o autorstwo marcepanu – głównie między Włochami, a Węgrami. Wśród wyrobów cukierniczych, słodka masa wiodła prym. Sławę odebrała jej dopiero czekolada. Współcześnie zamiast migdałów do produkcji używa się zmielonych pestek brzoskwini, moreli lub miazgi z orzechów arachidowych.
Fot. Marlena Orzechowska